Conducerea Aliantei PNL-PD s-a pronuntat ieri, din nou, pentru urgentarea adoptarii noului Regulament al Senatului, motivatia fiind necesitatea introducerii votului prin corespondenta astfel incat observatorii romani la Parlamentul European sa-si poata exprima optiunea.

Liderul democrat Emil Boc a explicat ca, in cazul Senatului, acest demers este esential, in conditiile in care o lege organica are nevoie de 69 de voturi, iar din cei 71 de senatori ai Coalitiei 15 sunt observatori la Parlamentul European.

In opinia lui Boc, modificarea Regulamentului Senatului trebuie facuta in regim de urgenta, astfel ca observatorii la Parlamentul European sa poata vota prin corespondenta legile necesare. El a tinut sa mentioneze ca la vot nu se poate conta pe PSD si PRM care duc o politica duplicitara, in functie de propriile interese.

Presedintele democrat a propus ca senatorii sa lucreze cel putin pana vineri seara, desi s-au putea lucra inclusiv sambata si duminica pana la dezbaterea intregului Regulament. Presedintele executiv al PSD Adrian Nastase a respins categoric posibilitatea introducerii votului prin corespondenta.

"In masura in care introducem votul prin corespondenta, putem sa facem un Parlament la fara frecventa si eliminam complet cheltuielile. Deci, stam acasa si trimitem voturile din cand in cand", a declarat Nastase. El a adaugat ca aceasta ar fi o premiera, dar si un lucru greu de acceptat.

Liberalii revendica secretariatul general al Camerei

Alianta PNL-PD i-a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, sa supuna aprobarii plenului propunerea liberalilor pentru postul de secretar general al Camerei, in persoana Georgetei Ionescu, in prezent secretar de stat in Ministerul pentru relatia cu Parlamentul.

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, a aratat ca, potrivit Regulamentului Camerei, Adrian Nastase ar fi trebuit de acum cateva luni sa supuna aprobarii plenului aceasta propunere.

"Noi ii cerem public sa renunte la a-si coordona aparatul propriu prin secretarul general adjunct si sa lase postul de secretar general liber, fiindu-i mai usor sa conduca discretionar Camera Deputatilor, si sa aplice prevederile Regulamentului, avand in vedere ca sunt multe deficiente la Camera Deputatilor si cu un secretar general numit lucrurile pot intra pe fagasul normal", a afirmat

Nicolaescu, citat de Mediafax. PNL a mai propus-o, in iunie, pe Georgeta Ionescu pentru postul de secretar general al Camerei Deputatilor. La acel moment, Adrian Nastase le amintea liberalilor ca "secretarul general al Camerei este numit de catre Camera Deputatilor la propunerea presedintelui Camerei".