In PNL, devin tot mai numeroase vocile care cer cu insistenta o desprindere de partenerii democrati, cu atat mai mult cu cat nici PD nu lasa sa se vada ca ar tine prea tare la aceasta colaborare.

Ultimul gest al pedistilor, care i-a enervat la culme pe oamenii lui Calin Popescu Tariceanu, a fost refuzul acestora de a veni la consultarile de saptamana trecuta, initiate de primul-ministru pentru deblocarea activitatii parlamentare. Liberalii au rabufnit, ieri, in sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei D.A., reprosandu-le partenerilor ca nu mai joaca in echipa.

Potrivit unor surse din CNC, vicepresedintele Puiu Hasotti le-a povestit liderilor PD cum cinci senatori PNL i-au scris, cerandu-i dizolvarea grupului parlamentar al Aliantei din Camera superioara. Hasotti a relatat ca cei cinci s-au declarat jigniti si revoltati de faptul ca pedistii au ignorat initiativa premierului.

Subliniind, totusi, ca nu sustine cererea celor cinci, vicele liberal a avertizat ca este pentru ultima data cand se mai implica in aplanarea conflictelor tot mai dese dintre senatorii liberali si democrati.

La randul sau, candidatul puterii pentru sefia Camerei superioare, Radu Berceanu, s-a plans de colaborarea cu PNL pe acest segment, aratand ca ii este foarte greu sa se lupte pentru a-i mobiliza pe parlamentarii ambelor partide la discutiile pentru modificarea Regulamentului.

Aliatii au incercat ieri sa gaseasca solutii pentru a rezolva problema de mobilizare de la Senat, gandindu-se chiar sa aplice sanctiuni drastice celor care lipsesc de la sedintele de vot. Dupa ce au intors problema pe toate fetele, liderii ambelor formatiuni au ajuns, insa, la concluzia ca astfel de pedepse ar fi inutile.

Puiu Hasotti a argumentat, potrivit acelorasi surse, ca parlamentari precum Radu Campeanu sau Ion Basgan nu pot fi fortati in nici un fel, acestia putand refuza pur si simplu sa mai vina la lucru.

Ultimul cuvant in discutia de ieri l-a avut presedintele PD, Emil Boc, care le-a explicat sec liberalilor nemultumiti ca invitatia la consultarile de saptamana trecuta fusese lansata la nivel de lideri de partide si ca, oricum, discutase la telefon pe aceasta chestiune cu premierul Tariceanu.