In ultima perioada, tot mai multi investitori straini aleg sudul si sud-estul tarii pentru realizarea de noi proiecte de investitii, in detrimentul zonelor centrale si de vest.

,Se observa o tendinta noua de orientare catre zone considerate pana nu de mult mai putin atractive: regiunea de dezvoltare Sud-Est Muntenia si Sud-Oltenia", se arata intr-o informare a Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

In topul actualizat al regiunilor cu cele mai numeroase investitii straine semnificative, regiunea Sud-Muntenia ocupa locul trei, cu investitii straine semnificative de 313 milioane de dolari din octombrie 2001 pana in prezent.

Primele doua pozitii au ramas neschimbate: zona Bucuresti-Ilfov, cu investitii straine de 1.653 milioane de dolari, si centrul tarii, cu 304 milioane de dolari investite de companii straine, in aceeasi perioada.

Pe primele opt luni ale lui 2005, regiunea de sud a inregistrat fluxuri straine de capital de aproape 100 milioane de dolari, de doua ori mai mult decat regiunea de centru si de vest impreuna. Cele mai multe proiecte investitionale s-au indreptat spre telecomunicatii, servicii si comert.

Investitorii cauta facilitati si forta de munca specializata

In sudul tarii, investitorii straini se vor indrepta in special spre acele sectoare economice cu specializari deja existente si spre zonele unde autoritatile locale ofera cele mai avantajoase facilitati.

Rezultatele unui studiu comparativ realizat de ARIS au scos la iveala faptul ca in zona de sud necesarul cel mai mare de investitii se inregistreaza in industria alimentara, industria constructoare de masini, industria chimica si petrochimica. Recuperarea decalajului dintre regiuni este unul dintre obiectivele ARIS, inscris in strategia institutiei pentru 2005.