Dupa mai bine de o luna de la avertismentul lansat de seful statului, Ministerul Economiei schimba regulile de vanzare a energiei hidro. Cea mai ieftina energie, produsa de Hidroelectrica, va ajunge numai la cumparatorii care au nevoie de aceasta, in baza unor contracte incheiate pe o perioada de maxim 12 luni.

"Eu nu vad necesar ca Hidroelectrica sa vanda energie electrica oricui doreste, ci in functie de diagrama de consum a cumparatorilor", a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei. De anul viitor, Hidroelectrica va vinde energia numai pe baza de licitatii, care vor fi facute publice.

Companiile care vor incheia contracte cu Hidroelectrica vor fi obligate sa achite contravaloarea energiei chiar daca ulterior vor renunta la colaborarea cu societatea.

Chiar daca noile proceduri nu elimina intermediarii, "baietii destepti" nu vor mai avea parte de energie ieftina "a la long" si vor trebui sa demonstreze ca au nevoie de aceasta. "Energia produsa de Hidroelectrica va fi vanduta firmelor, din 2006, prin proceduri transparente.

Licitatiile anuale si rezultatul acestora vor fi publice. Preturile vor fi anuntate ca preturi minime. Se vor solicita garantii de participare pentru cazurile in care clientii se razgandesc", a subliniat Seres.

Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice si Consiliul Concurentei vor controla daca sunt respectate regulile de piata.

Ministrul Economiei sustine ca noile reguli de vanzare a celei mai ieftine energii electrice au fost stabilite dupa consultari cu Banca Mondiala, Delegatia Comisiei Europene si consultanti de renume, urmand ca dupa intilnirea cu directorii societatilor de producere a energiei , din aceasta saptamana, sa fie aprobate de CA-urile societatilor pentru a fi puse in aplicare.