La doua saptamani de la publicarea de catre Banca Nationala a Romaniei a normelor privind limitarea creditelor in valuta , bancherii romani sunt inca nelamuriti de cum trebuie sa le aplice.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sunt decisi sa trimita in aceste zile BNR o lista cuprinzand neclaritatile in aplicarea noilor norme de creditare in valuta.

Potrivit presedintelui ARB, Radu Ghetea, in documentul ce urmeaza a fi trimis guvernatorului Isarescu, bancherii vor propune organizarea unei mese rotunde pe tema creditarii in devize straine. „ARB va propune Consiliului de Administratie al BNR organizarea unei dezbateri pe tema creditului in valuta.

Suntem nemultumiti de faptul ca Banca Centrala a respins propunerea noastra, inaintata ca varianta la normele pe care le-au publicat recent cei de la BNR", a declarat Ghetea.

Potrivit acestuia, la inceputul lunii trecute, ARB a solicitat BNR sa renunte la masurile privind limitarea creditului in valuta, propunand in schimb introducerea unui plafon maximal de crestere pentru finantarile in devize straine.

Totodata, bancile se angajau sa limiteze activitatea de creditare in valuta la imprumuturile cu garantie imobiliara, pe termen de peste cinci ani.

Intrucat BNR a respins propunerile inaintate de bancheri, ARB a trecut la un fel de razboi de gherila cu Banca Centrala. A recomandat BNR reducerea dobanzilor la lei? HVB le-a coborat pana sub cele la valuta, facand parca in ciuda lui Isarescu. Au urmat apoi ABN AMRO, Unicredit, Volksbank si chiar CEC.

A marit BNR plafonul bancilor pana la care pot opera cu valuta pe piata creditului? A doua zi, cursul euro a explodat, bancile comerciale cumparand euro pentru a-si majora capitalurile.

Astfel, incepand de luni - 26 septembrie, bancile pot sa acorde imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial detinute de fiecare institutie de credit. Solicita Banca Centrala un plan de actiuni de la fiecare banca? Nici o problema, bancherii trimit un plan de actiune de protest!

Guvernatorul Isarescu este inca plecat la negocierile cu FMI. Surse din piata bancara ne-au spus ca, la intoarcerea in tara, vor solicita imperativ o intrevedere cu seful BNR, ca sa-i aduca acestuia la cunostinta nemultumirile celorlalti bancheri din sistem.