Ministrul Economiei si Comertului a anuntat luni ca din 2006 vor functiona pe piata electricitatii noile reglementari privind incheierea contractelor dintre producatorii de electricitate si consumatorii industriali sau intermediari.

Noile reglementari privind piata electricitatii urmeaza a fi aprobate in consiliile de administratie ale producatorilor de curent electric pana la sfarsitul acestei luni si se vor aplica incepand cu anul viitor.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres spune ca noua procedura se refera la toti producatorii de electricitate, dar in special la Hidroelectrica care produce cel mai ieftin curent electric.

"Licitatiile vor fi publice, iar rezultatul lor va fi facut public. Preturile vor fi anuntate ca preturi minime.

Toate conditiile tehnice si comerciale sunt puse la dispozitia clientilor, sub forma unui contract-cadru obligatoriu, periodicitatea organizarii licitatiilor fiind o data pe an, la sfarsitul fiecarui an, iar durata contractelor este de 12 luni. Contractul cadru va fi cel care va reglementa relatia dintre producator si furnizor.

Vom anunta restrictiile pentru evitarea comportamentelor anti-competitive" a declarat Codrut Seres.

Directorul revistei Piata Financiara, Florin Petria, e de parere ca noile masuri vor putea crea o piata a electricitatii mai corecta, iar incheierea contractelor in urma unor licitatii va face ca preturile practicate sa fie corecte.

Florin Petria mai spune ca in noile conditii, intermediarii de electricitate vor trebui sa tina cont atunci cand isi stabilesc preturile si de faptul ca marii consumatori interni pot alege se pot adresa pietei internationale atunci cand pretul de pe piata interna ar creste prea mult.

"Noutatea consta in faptul ca aceasta intermediere se va forma in piata, spre deosebire de situatiile anterioare in care, de-a lungul timpului, pe masura ce piata de electricitate din Romanoa s-a liberalizat, gradul de deschidere a crescut de la an la an, au existat anumiti intermediari, care inrand de la inceput in sistem, si-au construit

contracte de livrare de electricitate, de obicei de la producatorii mai ieftini, Hidroelectrica si Nuclearoelectrica, contracte pe termen mai lung, evitand astfel concurenta dintre intermediari", explica Florin Petria.

De la inceperea discutiilor privind liberalizarea pietei de electricitate, firmele intermediare, care cumpara curent electric de la producatori si o vand mai departe marilor consumatori, fabrici, combinate, au spus ca o modificare unilaterala a contractelor prin care cumpara electricitate ieftin, nu se poate face fara ca

producatorii sa plateasca penalizari de ordinul a sute de milioane de euro.

Totusi, Florin Petria spune ca desi aceste contracte nu pot fi reziliate oricum, exista totusi prevederi privind formarea preturilor la electricitate care pot suferi anumite modificari.

Noile reglementari privind piata electricitatii urmeaza a fi aprobate in consiliile de administratie ale producatorilor de curent electric pana la sfarsitul lunii septembrie si se vor aplica incepand cu anul viitor.