Combinatele romanesti, datoare vandute UE

Sase combinate printre care Mittal Steel Galati, Mittal Hunedoara, Mecel COS Targoviste, Mecel Industria Sarmei, CS Resita si Donasid Calarasi au beneficiat la privatizare de ajutoare de stat prin stergerea datoriilor in valoare de 1,7 miliarde dolari.

Combinatele au termen pana in 2008 sa se viabilizeze, altfel Uniunea Europeana le va impune returnarea ajutorului de stat. Alte doua combinate, Petrotub Roman si Petro Iasi, au primit si ele ajutoare de stat in valoare de circa 48 milioane lei, dar Bruxelles-ul nu le recunoaste. Motivul, acestea nu au fost notificate la Consiliul Concurentei de catre fostul APAPS si managerii firmelor.

Siderurgia romaneasca e permanent monitorizata de Bruxelles. Ultimul raport a fost prezentat de autoritatile romane in 15 septembrie. Dar in afara rapoartelor bianuale ale Departamentului de Politici Industriale al Ministerului Economiei, Comisia Europeana isi face propriile rapoarte pe baza observatiilor asupra siderurgiei.

Daca cele sase combinate nu isi finalizeaza restructurarea, isi pot lua adio de la ajutoarele de la stat, cel putin asa intentioneaza UE.

Aceasta ar insemna falimentul pentru companiile romanesti din siderurgie, spun voci din Ministerul Economiei si Comertului