PD i-a cerut premierului sa-i schimbe urgent pe functionarii publici superiori mosteniti de la PSD. Printre cei 12 identificati pina acum se afla directorii de la S.C. Electrica si Regia Sarii.

Premierului Calin Popescu Tariceanu i-a fost ceruta luni seara, de catre conducerea centrala a PD, inlaturarea urgenta a secretarilor de stat, a subsecretarilor, a directorilor de regii comerciale sau a sefilor agentiilor guvernamentale care au fost mosteniti de la Cabinetul Nastase. Cu alte cuvinte, respectarea protocolului incheiat in aceasta vara intre liderii coalitiei.

PD acceptase in prealabil sa renunte la cei doi secretari de stat reclamati de mai mult timp de PNL, Razvan Tiru, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, si Paloma Petrescu de la Ministerul Educatiei.

Secretari de stat, fosti prefecti ai lui Nastase

Potrivit demnitarilor democrati, „procesul de depesedizare a administratiei centrale si locale a decurs foarte incet", motiv pentru care liderii PD il suspecteaza pe premier de intelegeri cu unele grupuri politico-economice din PSD.

Dintre demnitarii si functionarii guvernamentali identificati ca apartinind PSD fac parte, printre altii, directorul general de la S.C.Electrica, Nicolae Coroiu, si directorul general al Regiei Sarii, ambii subalterni ai ministrului conservator Codrut Seres.

Ministrul Economiei i-a aparat pe cei doi directori generali de regii si si-a declarat ieri surprinderea fata de posibila lor inlocuire: „Nu cred ca directorii generali trebuie schimbati conform algoritmului politic. Ei conduc niste societati comerciale, nu servicii deconcentrate, ei fac bani, nu politica".

Pe lista neagra a democratilor se mai afla, alaturi de alti 12 demnitari si directori de regii identificati ca fideli ai PSD, secretarul de stat de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, Catalin Teodorescu, fost prefect PSD de Arges, in prezent membru al PC. Luni, liderii PNL si PD trebuie sa finalizeze si lista cu sefii serviciilor descentralizate care apartin PSD.