Chiar daca este unul dintre orasele mari ale Romaniei, Iasiul nu are pana in prezent un depozit ecologic de gunoi. A fost la un pas de a rata depunerea proiectului la Bruxelles. Nici acum nu se stie cu certitudine daca vor veni fondurile ISPA. Finantarea se ridica la 25 de milioane de euro.

Nu in ultimul rand, depozitul ecologic a devenit motiv de disputa politica intre primarul si prefectul Iasiului, unul membru al PSD, iar celalalt reprezentant al Puterii.

Initial, groapa de gunoi ecologica isi gasise locul la Tomesti, comuna aflata la 6 kilometri de Iasi, unde se afla in prezent varsatoarea pentru resturile menajere ale municipiului. La inceputul anului, primarul Gheorghe Nichita s-a trezit si fara locatie pentru depozitul ecologic, si cu protestele locuitorilor pe cap.

Oamenii din Tomesti au venit sa-si exprime nemultumirea la Iasi in fata Palatului Culturii.

S-au plans ca gunoaiele le sufoca viata, iar sobolanii si mirosul intepator le fac traiul insuportabil, mai ales in timpul verii. Mesajul a fost unul clar pentru edilul-sef: "Nu avem nevoie de gunoaiele voastre!". In aceasta situatie, municipalitatea a inceput sa caute alta locatie. Incoltit, primarul Nechita a fost obligat sa aleaga un alt amplasament.

BANI ARUNCATI. Evident ca a fost nevoie de un alt proiect. Primul costase cateva miliarde. Timpul s-a scurs in defavoarea autoritatilor, iar termenul-limita (31 mai) pentru depunerea proiectului la Bruxelles era din ce in ce mai aproape. In cele din urma s-a gasit, in luna martie 2005, o noua locatie.

Consilierii din comuna Tutora au fost de acord, iar proiectantul, Idom din Spania si Argif Proiect Pitesti, a modificat dosarul, care a fost trimis pe masa oficialilor europeni. "In lunile martie, aprilie, mai s-a lucrat la foc continuu. A fost un volum enorm de munca. Au trebuit refacute avizele, studiile, autorizatiile, insa am reusit sa ne incadram in timp", a declarat ing.

Ion Apostol, directorul Salubris, societate aflata in subordinea CL Iasi si beneficiarul depozitului ecologic.

ULTIMUL PE LISTA. Sefii Iasiului asteapta acum verdictul. Vor veni sau nu banii, avand in vedere ca Iasiul este ultimul oras care a depus un proiect pentru o groapa ecologica si nu se stie daca fondurile sunt suficiente? "Asteptam semnal de la Bruxelles.

Proiectul a fost depus in cele din urma in luna mai, cand expira termenul-limita", spune Andrei Trofor, purtatorul de cuvant de la Palatul "Roznovanu". Directorul societatii Salubris este optimist. "Personal sunt o fire optimista si sper ca vom obtine banii. Dupa ce analizeaza dosarul, expertii europeni vor veni la Iasi sa verifice situatia din teren.

In cazul in care se aproba finantarea de 25 de milioane de euro, ne vom apuca imediat de treaba. In jur de 3 milioane de euro vor fi folositi pentru neutralizarea varsatorii de la Tomesti", declara Apostol. Directorul societatii de salubritate tine sa precizeze ca in cazul in care nu se va aproba finantarea, Iasiul va primi oricum fonduri de coeziune dupa aderarea Romaniei la UE.

Acest lucru implica insa alti timpi de asteptare pentru ieseni si reluarea pregatirilor.

CONTRE PSD–PNL. Pe timpul discutiilor privind groapa ecologica de gunoi, n-au lipsit atacurile cu substrat politic. Fata in fata cu pericolul pierderii finantarii, primarul PSD Gheorghe Nichita a cedat nervos si a agitat sabia politicului.

In opinia lui Nichita, Partidul National Liberal, din care face parte si primarul Tomestiului, Stefan Timofte, ar fi incercat sa blocheze proiectul promovat de seful de la Palatul "Roznovanu". In disputa a intervenit si prefectul judetului, liberalul Radu Prisacaru. El a acuzat direct Primaria Iasi de posibila pierdere a fondurilor europene.

In opinia prefectului Prisacaru, vinovat ar fi proiectantul, care nu a luat in calcul efectuarea unui studiu amanuntit referitor la impactul asupra populatiei din Tomesti. Prefectul a declarat ca in cazul gropii ecologice decizia Consiliului Local Tomesti a fost luata la presiunea locuitorilor din zona.

PAGUBITII. Dincolo de disputa politica sterila, cu un primar din Opozitie si un prefect de la Putere, Iasiul are foarte putine proiecte cu finantare europeana. Aceasta dupa ce ani intregi a fost condus de Constantin Simirad, un primar in opozitie fata de PDSR si ulterior PSD. Cel putin pana la fuziunea Partidului Moldovenilor cu PDSR.

Groapa ecologica ar trebui realizata la Iasi pana in 2007, data anuntata pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In caz contrar, comunitatile locale vor trebui sa plateasca amenzi usturatoare pentru nerespectarea normelor de mediu. Intre timp, Iasiul ramane un oras sufocat de gunoaie si de noxe.

NEINFORMARE

"Primaria a gresit de la bun inceput, cand a mers «inchis». Nu poti lasa consultarea populatiei pentru ultimele zile. Daca cetatenii ar fi fost informati din timp, poate ca s-ar fi putut ajunge la o intelegere, mai mult ca sigur"

Radu Prisacaru

prefect

MANIPULARE

"S-a ajuns la o manipulare fatisa a oamenilor, combinata cu interese politice. Nu cred ca prefectul a insistat destul la colegul sau de partid, primarul din Tomesti. Altfel ar fi acceptat proiectul, iar acum nu aveam toate aceste probleme"

Gheorghe Nichita

primar

COSTURI SECRETE

La licitatia din aprilie 2004 pentru desemnarea proiectantului, contractul a fost adjudecat de firmele Idom Spania, prin Idom Romania si Argif Proiect Pitesti. Valoarea contractului nu este publica. Dupa cum sustine seful Salubris, toate prevederile contractului sunt confidentiale: "Exista o clauza de confidentialitate care nu ne permite sa spunem cat este valoarea de contract.

Noi asa l-am primit de la primarie (n.r. – contractul) si nu pot sa fac publica suma. Numai daca vine un control de la unitati abilitate ale statului, sunt obligat sa prezint toate informatiile", a declarat Ion Apostol.

Directorul Salubris a precizat ca pentru refacerea documentatiei pentru a doua locatie, proiectantul a mai primit inca 10% din valoarea initiala a contractului. Contractul a fost incheiat intre Primaria Iasi si proiectant, dar, ulterior, a fost consesionat prin hotarare de consiliu local catre Salubris.

"Banii trebuie dati pentru documentatia realizata, iar in cazul in care nu primim fondurile ISPA, documentatia actuala va fi folosita pentru fondurile de coeziune", a precizat Apostol.