Orice persoana care se racordeaza fara drept sau care racordeaza ilegal o alta persoana la „cablu" comite o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei. Aceasta este una din prevederile Ordonantei de Urgenta privind modificarea Legii privind drepturile de autor si a drepturilor conexe, publicata recent in Monitorul Oficial.

Ordonanta aduce reglementari noi in ceea ce priveste piratarea programelor TV, care de acum va fi sanctionata cu inchisoarea de la o luna la zece ani.

Noul act normativ introduce si o serie intreaga de reglementari in cazul „dispozitivelor de control al accesului", mai exact al decodoarelor, folosite pentru a urmari anumite posturi de televiziune. Astfel, cea mai mare sanctiune este prevazuta in cazul vanzarii sau inchirierii dispozitivelor pirat de control al accesului, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

Si „producerea, importul, distribuirea, detinerea, instalarea, intretinerea sau inlocuirea in mod ilicit a dispozitivelor de control al accesului, fie originale, fie pirat, utilizate pentru serviciile de programe cu acces conditionat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 25.000 lei", se prevede in aliniatul 1, articolul 141 al

legii. Nici publicitatea facuta decodoarelor nu a fost trecuta cu vederea, fiind pedepsita cu inchisoare de la o luna la 3 ani.

Florin Cojocaru, coordonator antipiraterie al companiei HBO in Romania, considera ca ordonata de guvern tinteste in special in randurile celor care se ocupa cu producerea si distribuirea decodoarelor. „Ne asteptam ca noile prevederi legale sa aiba urmari.

Pot sa va spun ca de la aparitia noastra in Romania in 1998, pirateria a fost cea mai mare problema a companiei, iar pagubele sunt foarte greu de cuantificat. Numai in 2003, existau, potrivit datelor noastre, opt pirati pentru fiecare abonat. De atunci am declansat o campanie agresiva, la sfarsitul lui 2004 fiind aproximativ 3,5 pirati la fiecare abonat", ne-a declarat Cojocaru.

Potrivit acestuia, principalii „vizati" de prevederile legale sunt insa producatorii si comerciantii de sisteme de decodare. „Pentru cei care folosesc aceste filtre (n.n. - decodoare) speram ca legea va avea un efect descurajator si, in timp, vor renunta la ele. Pentru acestia prevederile legale sunt oricum mai blande.

Nu cred ca vom ajunge la situatia de a avea persoane condamnate pentru folosirea unui decodor. Totusi, amenzi si chiar pedepse cu suspendare se pot da", a apreciat Cojocaru. Pana in acest moment, potrivit datelor oferite de HBO Romania, au fost constituite 80 de dosare ce privesc piratarea programului de televiziune.

Dintre acestea 3 au ajuns si in instanta, pentru unul din ele condamnarea fiind de un an cu suspendare.

„In orice caz, ordonanta denota importanta pe care statul o acorda drepturilor de autor, care in acest moment sunt mai bine intelese", a conchis Cojocaru.

La randul sau, Ionut Tarcea, marketing manager al societatii RDS - RCS, considera ca aceste pedepse vor avea mai mult un rol de descurajare. „Este evident ca aceste norme ne vor ajuta daca vor fi puse in aplicare. Chiar prin aparitia Ordonantei de Urgenta oamenii isi vor pune mai multe intrebari. Nu cred ca se vor face insa controale inopinate.

Cel mai probabil se va actiona pe baza unor sesizari", ne-a declarat Tarcea. In orice caz, controalele inopinante nu se vor putea face decat de catre politisti in baza unui mandat.

De asemenea, Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, s-a declarat de acord cu noile prevederi privitoare la piraterie. „Publicul trebuie sa inteleaga ca pentru a te putea uita la filme trebuie sa platesti", a declarat Filip. Presedintele CNA a atras insa atentia asupra posibilitatii ca intr-un viitor nu foarte indepartat aceste prevederi sa nu mai protejeze pe nimeni.

„Trag din nou un semnal de alarma. Daca societatile Electrica Sud - Dobrogea si Romtelecom vor castiga procesul intentat societatilor de cablu exista posibilitatea sa nu mai avem la ce ne uita (n.n. - prin acest proces cele doua companii cer societatilor de cablu plata unei chirii pentru faptul ca folosesc stalpii, chirie care a ajuns deja la 80 de lei noi/ pe stalp)", a spus Radu Filip.

Un alt element de noutate al noului act normativ este faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor nu mai elibereaza holograme pentru meterialele audio-video, ele fiind trecute in atributiile Oficiului Rom?n pentru Drepturile de Autor (ORDA).

O alta modificare importanta a noului act normativ vizeaza anularea limitelor de negociere a procentelor prin care se stabilesc remuneratiile pe care televiziunile, radiourile si societatile de televiziune prin cablu urmeaza sa le plateasca societatilor care colecteaza drepturile de autor.

In acest sens, potrivit noilor reglementari, ORDA trebuie sa inceapa eliberarea marcajelor holografice aplicabile pe fonograme in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a noului act normativ.Reglementarile Ordonantei de Urgenta vor intra in atentia Parlamentului, care va stabili o forma finala a Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe. (C.T.)

3,5 milioane de clienti vor scoate mai mult din buzunar

Pe langa reglementarile privind pirateria, ordonanta de urgenta vizeaza si anularea limitelor de negociere a procentelor prin care se stabilesc remuneratiile pe care televiziunile, radiourile si societatile de televiziune prin cablu urmeaza sa le plateasca organizatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe.

Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) sustine ca eliminarea plafonului maxim de 2% al remuneratiilor pe care operatorii de cablu le platesc organismelor de gestiune colectiva pentru drepturile de autor si conexe va determina cresteri majore ale pretului abonamentelor la cablu pentru cei peste 3,5 milioane de clienti.

„Cresterea pretului abonamentului la cablu prin modificarea acestor legi loveste in primul rand in abonati, in posibilitatea acestora de a cumpara servicii audiovizuale care le ofera informare si divertisment". „Ca la fiecare majorare de pret, se va reduce numarul clientilor si va creste numarul conectarilor ilegale.

Nu doar operatorii de cablu vor inregistra pierderi, ci si statul, care va colecta mai putine taxele si impozite", a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu. Potrivit ACC, cele doua initiative legislative au fost promovate „extrem de rapid si fara consultarea industriei", activitatea mediului de afaceri din domeniu fiind „in mod dramatic" afectata.

Astfel, sustine Asociatia, este afectata activitatea a 500 de companii care ofera servicii de comunicatii electronice la peste 3,5 milioane de clienti, in peste 10.771 de retele din 10.546 de localitati, prin munca a peste 12.000 de angajati.

De asemenea, Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) si Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) au protestat in mod repetat fata de eliminarea acestor limite de negociere a procentelor, care ar putea sa se stabileasca arbitrar, depasindu-se fostul nivel maxim de 13%.

Potrivit acestor organizatii, impactul direct al acestei majorari va ridica pretul abonamentului la cablu, va mari pretul publicitatii televizate a produselor de pe piata romaneasca, cu efect in cresterea pretului acestor produse, si va reduce posibilitatile de dezvoltare a societatilor de televiziune, de radio si de televiziune prin cablu si a serviciilor oferite de acestea populatiei.

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu Filip s-a aratat indignat cu privire la anularea limitelor de negociere a procentelor acordate societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor. „Practic inseamna ca de maine firmele de cablu vor trebui sa plateasca acestor societatii oricat li se va cere", a constatat Filip.

Potrivit acestuia, in acest moment operatorii de televiziune prin cablu platesc deja 6-7% din totalul veniturilor obtinute numai pentru filmele si muzica difuzate, banii care in proportie de 90% „pleaca" in strainatare. (C.T.)