Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve nu s-a lasat intimidat de uraganul Katrina, ci a majorat in continuare dobanda de referinta pentru a reduce expectatiile inflationiste. Masura lui, scumpeste si creditul in dolari din Romania.

Fed a majorat rata dobanzii de referinta la 3,75%, a unsprezecea crestere consecutiva din 2004, potrivit Bloomberg. Se pare ca politica bancii centrale americane va sacrifica cresterea economica, daca aceasta este metoda prin care inflatia poate fi tinuta in frau. "Aceasta nu este o politica de indiferenta", crede David Resler, economist-sef la Nomura Securities din New York.

"Contrar celor afirmate, ei considera ca amenintarea inflatiei este mult mai periculoasa decat periclitarea cresterii economiei", a continuat acesta.

Noua atitudine reprezinta o schimbare fata de modul in care presedintele Alan Greenspan si alti membri ai comitetului au gestionat cresterea pretului energiei in trecut, crede fostul vicepresedinte Alan Blinder. Decizia Fed i-a facut deja pe traderi sa astepte rate mai restrictive in viitor.

Preturile futures arata deja ca acestia intrevad sansa ca banca centrala sa creasca rata de referinta la intalnirile din noiembrie si decembrie.

Acum doi, trei ani, creditul preferat in Romania era cel in dolari, iar majoritatea creditelor ipotecare luate in anul 2002, inceputul lui 2003 au fost in dolari.

Daca pana acum competitia de pe piata creditelor din Romania a impiedicat o urmare a cursului firesc al dobanzilor, generat de cresterea dobanzii de referinta, la inceputul lunii septembrie au aparut primele scumpiri pentru creditul in valuta. Intr-o prima faza, creditele care s-au scumpit au fost cele legate direct de formula dobanzii: Libor + marja de profit a bancii.

In cazul acestor tipuri de credite, scumpirea la 1 septembrie a fost de doua puncte procentuale. In conditiile in care FED are de gand sa continue politica de majorare a dobanzilor pentru a tine in frau inflatia, este clar ca aceste tipuri de credite se vor scumpi din trei in trei luni (sau din sase in sase luni).

In plus, analistii pietei sunt de parere ca o usoara corectie a dobanzilor la creditele in dolari ar putea urma si in cazul creditelor care au dobanda variabila si care nu este legata de Libor.

Analistul financiar Florian Libocor spune: "bancile ar putea antrena o astfel de miscare pe dobanda creditului in valuta, dar majorarea nu cred ca va fi semnificativa, mai ales ca marjele de profit practicate de banci sunt mari, iar ultima majorare a FED a fost de numai 0,25%".

Trebuie remarcat ca, in momentul in care clientii bancilor au contractat creditele in dolari, dobanda de referinta a SUA era de circa 1%, iar acum are toate sansele sa ajunga la 4%.

Exista totusi si o parte buna a acestei politici a FED. Dobanzile bancare la depozitele in dolari au toate sansele sa le intreaca pe cele la lei. Chiar daca doar una sau doua banci au urmat linia trasata de evolutia Libor pentru dobanzile la depozitele populatiei, nu este exclus ca, in viitorul apropiat, economiile sau chiar depozitele bancilor sa se reorienteze dinspre lei spre valuta.