Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, un proiect de lege care propune reformarea sistemului national de asistenta sociala. Proiectul prevede infiintarea de noi organisme birocratice care sa gestioneze aceasta problema, organisme aflate in subordinea Ministerului Muncii.

Astfel, in subordinea Ministerului Muncii va fi infiintata Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, care va administra si asigura un sistem unitar de plata a prestatiilor sociale. Organizarea, functionarea si finantarea acestei Agentii se stabilesc prin lege.

De asemenea, va fi creat Observatorul Social care va functiona ca o banca de date privind domeniul social si va furniza informatiile, studiile si evaluarile solicitate de autoritatile publice si alte institutii.

Observatorul Social va functiona in directa coordonare a Ministerului Muncii si are rolul de a eficientiza implementarea politicilor sociale la nivel national.

Tot in subordinea Ministerului Muncii va fi infiintata Inspectia Sociala, care, prin activitatile de monitorizare si control, va avea rolul de a asigura respectarea drepturilor sociale ale cetatenilor, gestionarea fondurilor de finantare acordate la nivel national.

La nivel local, pentru asigurarea aplicarii politicilor sociale in ceea ce priveste protectia copilului, familiei, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap sau altor categorii de persoane aflate in dificultate, consiliile judetene si locale vor infiinta si organiza servicii publice de asistenta sociala.

Potrivit proiectului, asistenta sociala se finanteaza, in principal, din fonduri alocate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, bugetul alocat anual pentru asistenta sociala, sume provenite din venituri proprii, din donatii, sponsorizari.

Proiectul de lege precizeaza ca, incepand cu 1 ianuarie 2008, gestiunea si plata prestatiilor sociale se asigura de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.

In perioada 2006-2008, Ministerul Muncii va testa modalitatea de organizare si functionare a sistemului national de prestatii sociale, la nivel de centre pilot si va constitui baza nationala de date.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, Inspectia Sociala va prelua atributiile si responsabilitatile referitoare la inspectie de la Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap si de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Parlamentului si urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006.