Ministerul de Finante a facut publice propunerile pentru modificarea Codului Fiscal. Printre cele mai importante prevederi ce urmeaza a fi discutate si aprobate se numara cresterea impozitelor pe veniturile obtinute din dividende, castigurile obtinute la bursa si din dobanzile la depozitele constituite dupa 1 ianuarie 2006.

Aceste cistiguri vor fi impozitate cu 16 la suta, desi Alianta DA promisese ca le va mentine la 10%, cit este impozitul in acest moment. De asemenea, daca propunerile Ministerului de Finante vor fi aprobate de Guvern si vor trece si de Parlament, pretul tigarilor va creste, din cauza impunerii unei "valori de referinta".

Tigarile si alcoolul vor deveni un lux, ca si in UE

Finantele nu au prevazut o crestere anticipata a accizelor la tigari si alcool, asa cum propusese presedintele Basescu, ci au introdus notiunea "valoare de referinta".

„Pretul maxim de vanzare cu amanuntul nu poate fi mai mic decat o valoare de referinta care sa reprezinte 76% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul aferent tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta", se stipuleaza in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Aceasta valoare va fi stabilita trimestrial, la fel ca si valoarea accizelor la tutun.

In ceea ce priveste alcoolul, se vor stabili valori minime de referinta care vor fi avute in vedere pentru comercializarea acestor produse pe piata interna.

Conform propunerilor inaintate de Finante, valoarea minima de referinta, in mod obligatoriu nu poate fi mai mica decat valoarea reprezentand costul de productie sau de import, la care se adauga acciza legala aferenta.

In plus, comerciantii de bauturi alcoolice si tigari vor fi obligati sa se doteze cu mijloacele necesare depistarii marcajelor false sau contrafacute. Un astfel de dispzitiv costa in jur de 100.000 lei vechi.

Impozit scazut drastic la tranzactiile imobiliare

Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate mult mai putin decit in acest moment. Impozitul pentru veniturile realizate din vanzarea proprietatilor personale va fi redusa, conform preoiectului Finantelor, de la 10% (cit este in acest moment) la 2 la suta. Si asta desi se anuntase impozitarea cu 16% a acestor tranzactii, tocmai pentru a se pune capat speculatiilor imobiliare.