Incepand de anul viitor, pe langa scumpiri majore la energie si gaze, romanii vor plati taxe si impozite mult mai mari ca in acest an si, in plus, vor achita noi taxe. Ministerul Finantelor a publicat, pe site-ul institutiei, Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, fiind astfel supus dezbaterii publice, inainte de a fi aprobat de Guvern.

Reprezentantii Ministerului Finantelor au operat modificari radicale in ce priveste impozitarea tranzactiilor imobiliare, precum si la impozitele pe cladiri si vehicule. Din 2006, vor fi impozitate cu 16% veniturile din dividende, dobanzi si castiguri de capital .

Accizele la alcool, tutun, carburanti si electricitate vor fi majorate de la jumatatea anului viitor. Iar companiile vor plati un nou impozit, reprezentand 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale – terenuri si constructii. Sunt scutite un an de la plata acestui impozit firmele nou-infiintate.

Si, nu in ultimul rand, noul Cod Fiscal vine cu modificari substantiale de proceduri de calcul si de aplicare a taxelor si impozitelor.

Mai putine scutiri de la plata TVA

Un capitol distinct face referire la sfera de aplicabilitate a TVA. Potrivit actului normativ, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, plafonul de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata va fi redus semnificativ.

Neinregistrate in prezent ca platitoare de TVA, firmele care obtin in anul precedent aderarii Romaniei la UE o cifra de afaceri care depaseste echivalentul in lei a 35.000 de euro vor fi obligate sa plateasca aceasta taxa.

De cealalta parte, importul de gaze prin sistemul de distributie a gazului si importul de energie electrica sunt incluse in categoria scutirilor de TVA de import. Beneficiarii livrarilor de gaze si energie vor trebui insa sa plateasca TVA. Nivelul de 19% al TVA va fi mentinut si in 2006.

Impozite mai mari la cladiri si vehicule

Din 2006, romanii vor plati un impozit pe cladiri de 0,1% din valoarea impozabila a acestora. Finantele au schimbat modul de calcul al valorii impozabile, care se va determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate cu valori stabilite in Codul Fiscal in functie de utilitatile si materialele din care este construit imobilul.

Valoarea se va ajusta in functie de zona in care este amplasata cladirea, numarul de etaje, anul de constructie. Prin urmare, impozitul pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat va creste de la 631 lei la 669 lei. Impozitele pe terenuri sunt calculate dupa aceeasi procedura ca la cladiri.

Noul Cod Fiscal aduce si majorari ale impozitelor locale pentru iahturi, de la 1.710.000 lei la 5.000.000 lei, salupe – de la 335.000 lei la 752.000 lei.

Acciza minima la tigari – 90% din acciza pentru cea mai vanduta categorie

Pe langa majorarea accizelor la alcool, tutun, carburanti, Ministerul Finantelor modifica procedura de calcul. Potrivit noului Cod Fiscal, accizele pentru tigari vor fi calculate, din 2006, pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai vanduta categorie de pret.

Mai mult, de la inceputul anului viitor, nivelul maxim al pretului stabilit de producatorul sau importatorul de tigari nu poate fi mai mic de 76% din pretul maximal de vanzare al celei mai bine vandute categorii. Ministerul Finantelor va transmite, trimestrial, valoarea de referinta pentru pretul maximal, dar si in cazul accizei minime.

Tranzactiile imobiliare – impozitate total diferit

Cota de impozit pentru veniturile realizate din vanzarea proprietatilor din patrimoniul personal va fi redusa de la 10% la 2%, dar va fi aplicata asupra unei alte baze impozabile. Vor fi impozitate si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor, fara constructii, dobandite dupa 1990.

Nu vor plati impozite cei care vand proprietatile obtinute prin reconstituirea dreptului de proprietate.

Potrivit noii modalitati de calcul al venitului impozabil, suma asupra careia trebuie sa se aplice impozitul de 2% nu va mai fi diferenta favorabila dintre pretul de instrainare si valoarea de baza, ci pretul de vanzare, valoarea proprietatii, suma totala din contractul de vanzare-cumparare in rate sau valoarea din raportul de expertiza.