Pas cu pas, presedintele Putin isi indeplineste planul de refacere a vechiului monopol sovietic asupra petrolului si gazelor naturale rusesti, cumparand actiuni de la oligarhi sau recuperand prin diverse modalitati de constrangere procentele detinute de acestia.

Ultima noutate pe piata resurselor energetice este ca oligarhul Roman Abramovici "a fost de acord" sa-si vanda actiunile de la compania petroliera Sibneft. Compania cheltuitorului patron al clublului de fotbal Chelsea va fi preluata de Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale, contra sumei de 13 miliarde de dolari.

Jumatate din actiunile companiei fusesera privatizate in 1996, cand statul obtinuse pentru ele suma infima de 100 de milioane de dolari! Intrebat insa din ce surse va gasi cele 13 miliarde pentru cumpararea pachetului de 80% dintre actiuni din 2005 (restul fiind detinute de compania Yukos), purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov,

a raspuns, destul de vag, ca "ii va imprumuta". Achizitia Sibneft ii va asigura presedintelui Putin controlul direct asupra a 30% din cantitatea totala de petrol a Rusiei, cel de-al doilea stat exportator al lumii (cu 9,3 milioane de barili de petrol extrasi zilnic).

La inceputul anului, statul controla numai 7% din productia nationala, dupa care a aparut "dosarul Mihail Hodorkovski". Companiei acestuia, Yukos, i s-a imputat neplata unor taxe in valoare de 28 de miliarde de dolari.

Oligarhul a fost trimis dupa gratii, compania a fost dezmembrata, iar activele Yuganskneftegaz (cea mai mare unitate a companiei Yukos) au fost scoase la vanzare si au trecut in posesia companiei de stat Rosneft, prin intermediul unei companii necunoscute, in spatele careia presa rusa a speculat ca s-ar fi aflat tot Vladimir Putin.

Cele 20 de procente ale Sibneft detinute de Yukos vor lua probabil aceeasi cale, catre Rosneft, a indicat seful executiv al Rosneft, Serghei Bogdancicov, citat de cotidianul Kommersant. Dezmembrarea Yukos a fost indelung criticata in cercurile occidentale, inclusiv de Parlamentul European, care vedea in ea o aplicare preferentiala a legii in scopuri politice.

Intentiile liderului de la Kremlin sunt de a aduce productiile Gazprom, Sibneft, Rosneft, Yukos sub umbrela unei mari companii controlate de stat care sa poata concura cu liderii piete mondiale: Exxon Mobil Corp., British Petroleum si Shell.

Preluarea Sibneft va mari productia companiei de stat Gazprom cu 1,17 milioane de barili zilnic, pe langa cei 1,5 milioane de barili pe zi ai Rosneftului, controlati, de asemenea, de Kremlin, ceea ce inseamna, in total, mai mult decat exportul Kuweitului intr-o zi.

Insa productia de petrol rusesc are un mare avantaj pe pietele internationale: este extrem de ieftina. Astfel, rezervele Sibneft erau cotate la sfarsitul anului 2004 cu un pret de 6,13 dolari pe barilul de petrol brut, fata de cea mai mare companie privata – Exxon Mobil, care solicita 20 de dolari SUA pe barilul de titei.

Vladimir Putin promisese in urma cu doi ani ca va elimina limitele impuse investitiilor straine, pentru a reda increderea investitorilor. Insa miza se pare ca este prea mare pentru ca "tarul" sa lase pe mana companiilor straine resursele energetice rusesti.

Profiturile provenite din exportul gazului si petrolului sunt uriase pentru economia Rusiei, numai productia Sibneftului aducand zilnic 50 de milioane de dolari profit.