Washingtonul si Londra anticipeaza o intensificare a violentelor in Irak odata cu apropierea datei de 15 octombrie, cand irakienii se vor pronunta prin referendum asupra Constitutiei, si in perioada urmatoare, cand vor avea loc alegerile generale.

Bush s-a aratat convins - dupa ce i-a intalnit miercuri pe seful Comandamentului Central american, generalul John Abizaid, si pe comandantul fortelor americane in Irak, generalul George Casey - ca insurgentii irakieni nu suporta ideea de alegeri si ca vor recurge la mijloace teroriste pentru a le destabiliza.

Ministrul britanic de externe, Jack Straw, anunta si el "vremuri sumbre" pentru Irak, argumentand ca faurirea unui stat dupa un trecut violent nu a fost niciodata usoara, oferind ca exemplu Germania dupa caderea nazismului.

Prima femeie kamikaze

Asteptata ofensiva a rebelilor nu va face decat sa agraveze o situatie deja sumbra in Irak, unde actiunile atribuite insurgentei alcatuiesc un tablou al groazei.

Gruparea liderului Al-Qaida in Irak, Abu Musab al Zarqawi, a revendicat atentatul de miercuri de la Tall Afar, soldat cu opt morti si 30 de raniti, confirmand informatiile oficiale ca atacul sinucigas asupra postului de politie in timp ce se faceau recrutari a fost comis de o femeie care "isi apara onoarea si religia".

Tanara a declansat dispozitivul explozibil ascuns sub vesmantul islamic dupa ce s-a strecurat in multime fara sa i se acorde atentie. Este de altfel pentru prima data cand un atac sinucigas este comis de o femeie dupa ce SUA au anuntat sfarsitul invaziei in Irak.

Dincolo de atacurile sinucigase, care nu lipsesc aproape in nici o zi in Irak, alte evenimente vin sa intregeasca atmosfera de razboi marcat de cruzime. Cu numai trei zile in urma, politia irakiana a facut o descoperire macabra in apropierea frontierei cu Iranul, unde au gasit cadavrele a 22 de barbati impuscati.

Intrate in putrefactie si mancate de caini, corpurile neinsufletite aveau mainile legate la spate si ochii acoperiti, semnele unei executii.

Rebelii anunta varsare de sange in vestul tarii

In mai multe orase din vestul Irakului au aparut pancarte prin care cetatenii sunt avertizati sa nu coopereze cu americanii. Sunt raspandite, de asemenea, manifeste in care populatiei i se cere sa se alature razboiului sfant si este condamnat guvernul de la Bagdad.

Militarii americani spun ca au informatii potrivit carora civilii sunt somati sa paraseasca localitatea Sadat, din apropierea frontierei cu Siria, daca nu vor sa fie ucisi. Liderii operatiunilor americane in zona recunosc ca rebelii sunt deosebit de activi si reocupa orasele din care au fost alungati.