Comisarul european pentru probleme juridice si afaceri interne, Franco Frattini, a apreciat, ieri, in fata cursantilor Institutului National al Magistraturii, ca Romania isi indeplineste cu succes sarcinile in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne (JAI) in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

La intalnire a fost de fata si ministrul Monica Macovei care a fost laudata de Frattini pentru reforma Justitiei. Inaltul oaspete a tinut sa delimiteze de altfel evolutia reformei in perioada "de dinaintea momentului noiembrie 2004" si ultimele noua luni.

Intrebat daca ar fi acordat Romaniei aviz favorabil in ceea ce priveste reforma Justitiei in noiembrie 2004, Frattini a zambit ironic si a dat un raspuns diplomatic:

"In noiembrie 2004, am transmis un mesaj de incredere, dar in martie si iulie anul acesta am simtit cu adevarat ca se face reforma. In perioada respectiva (n.n.- inainte de alegeri), nu era previzibil ca Romania va putea sa-si respecte angajamentele".

Solicitat sa comenteze pe marginea demersului liderului PSD Adrian Nastase, care i-a trimis recent doua scrisori ce contin acuzatii de politizare a Justitiei romane, Frattini a refuzat orice comentariu pe aceasta tema.

Frattini i-a incurajat pe cursantii INM sa se specializeze continuu astfel incat sa se familiarizeze cu procedurile legate de recunoasterea reciproca a hotararilor judecatoresti intre state sau mandatul de arestare european.