Raportorii Parlamentului European pentru Romania si Bulgaria, Pierre Moscovici (foto stinga) si Geoffrey Van Orden, au recunoscut ca Romania a facut progrese mai mari in procesul de integrare.

Pierre Moscovici a declarat, la Strasbourg, ca Romania trebuie sa depuna in continuare eforturi: „Atitudinea mea este aceea de prietenie exigenta. Este in interesul Romaniei si al Europei ca adeziunea sa fie o reusita.

De aceea am precizat ca trebuie facute in continuare reforme in administratie, in justitie, in lupta contra coruptiei la nivel inalt, mediu, concurenta si pentru securizarea frontierelor".

Pe 9 noiembrie, Moscovici va prezenta Parlamentului European Raportul care va fi facut in baza evaluarilor Comisiei Europene. El a precizat ca pina acum nu exista diferente de opinie intre Comisie si Parlament, ceea ce constituie un avantaj pentru Romania si a spus ca trebuie date cazuri concrete in lupta contra coruptiei, nu doar simulari.

Un raport mai bun

Raportorul pentru Bulgaria, Geoffrey Van Orden, a declarat ca Sofia a facut progrese importante, dar a admis ca Romania ar putea avea un Raport mai bun.

Intrebat de "Cotidianul" daca cele doua tari au timp in doar citeva luni sa faca progrese reale in lupta impotriva coruptiei, Van Orden a raspuns: „Nu cred ca este posibil, dar avem nevoie de rezultate concrete, de condamnari, nu de hirtii fluturate prin Parlament".

Van Orden, acuzat de unii colegi a fi mai degraba avocat al Bulgariei, s-a aratat extrem de atasat sensibilitatilor bulgare in problema centralei de la Kozlodui.

El a spus ca „siguranta este prima ingrijorare, pentru ca ar putea afecta o zona intinsa. Mi se pare ca ii judecam (pe bulgari - n.red.) dupa criteriile de acum 50 de ani. Ei au investit mult in acesti ani, Bulgaria e un exportator net de energie".