Romanii vor fi sufocati de birurile pe care Finantele vor sa le impuna incepand de anul viitor. Prevederile cuprinse in proiectul Codul Fiscal sunt de departe cele mai antieconomice masuri luate in ultimii 10 ani in Romania.

Ce ne asteapta in 2006? Impozit pe lux, taxe mai mari pe tranzactii imobiliare, dividende taxate cu 16%, eliminarea unor deductibilitati fiscale, termene de amortizari mai mari. Sunt doar cateva din modificarile pe care Sebastian Vladescu, actualul ministru de Finante, le pregateste pentru anul viitor. Atat cetatenii, cat si firmele vor fi sufocate de birurile care se vor abate asupra lor.

Care vor fi efectele? Analistii economici spun ca evaziunea fiscala va inflori, in ciuda declaratiilor lui Vladescu care vrea sa reduca economia subterana.

PROPRIETATI. Se anunta schimbari esentiale. Locuintele care se vand in termen de pana la trei ani inclusiv de la data dobandirii vor fi impozitate cu 2% din pretul de vanzare si nu cu 16% aplicata asupra diferentei dintre pretul de vanzare si cel de cumparare.

In plus, vor fi impozitate cu 2% veniturile realizate din vanzarea terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.

In schimb, s-au pastrat cele mai importante trei modalitati de a scapa de impozitul pe castigul din tranzactii imobiliare – vanzarea dupa 3 ani, donatia, aportul in natura. Din pacate, efectul este evident: in continuare se vor pierde venituri bugetare semnificative.

In plus, vom asista la o deplasare si mai accentuata a activitatilor imobiliare din zona companiilor in sfera persoanelor fizice, cu toate consecintele negative in ceea ce priveste stimularea evaziunii fiscale, inclusiv a muncii la negru.

IMPOZIT PE CLADIRI. Se majoreaza impozitul pentru cladirile de peste 100 de metri patrati, cu cate 10% pentru fiecare fractiune de 100 de metri patrati. Pentru firme, autoritatile locale pot majora impozitul pe cladiri pana la 4,5% din valoarea imobilului.

In schimb, in mod absolut surprinzator, articolul care permitea aplicarea unei cote de impozit marite pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani a fost abrogat.

DOBANZI BANCARE. Dobanzile aferente depozitelor la termen, la vedere si conturilor curente constituite dupa 1 ianuarie 2006 vor fi impozitate cu 16%. La fel si instrumentele de economisire si contractele civile incheiate dupa aceasta data.

Impozitul se va calcula si retine de catre banci la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. Si castigurile de pe piata de capital vor fi taxate tot cu 16%.

La impozitul pe castigul din titluri de valoare a fost eliminata cota de 1%, ceea ce este un aspect pozitiv.

DIVIDENDE. Vor fi impozitate cu 16%. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata a impozitului este pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Efectul previzibil va fi ca majorarea va duce in multe cazuri la marirea cheltuielilor nedeductibile pentru a minimiza impozitul pe dividend. Exista, de asemenea, si alte metode de a evita acest impozit care probabil ca vor fi folosite.

MIJLOACE DE TRANSPORT. Modul de calcul al impozitului va fi modificat prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 150 lei (100.000 lei vechi-1,5 milioane lei vechi).

Vehiculele cu o capacitate cilindrica de pana la 2.000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu 10 lei (100.000 de lei vechi) pe fiecare grupa de 200 cmc, cele intre 2.000 cmc si 3.000 cmc – cu 60 lei/200 cmc, iar cele peste 3.000 cmc – cu 150 lei/200 cmc.

Proiectul include si majorari ale impozitelor locale pentru iahturi, de la 1.710 lei la 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi), salupe – de la 355 lei la 752 lei, precum si pentru celelalte mijloace de transport pe apa.

"Mi se pare absurd ca pentru o masina de 1.999 cmc sa se plateasca 100 lei (10x10), iar pentru o masina de 2.001 cmc impozitul sa fie de 660 lei (60x11). La fel pentru o masina de 2.999 cmc impozitul este de 900 lei, iar pentru 3.001 cmc este 2.400 lei.

Cresterea ar trebui sa fie progresiva, doar pentru grupele ce depasesc pragurile stabilite si nu si pentru grupele de sub prag", spune avocatul Gabriel Biris.

TIGARI. Accizele pentru tigari vor fi calculate pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai bine vanduta categorie de pret.

Actuala acciza de 9,10 euro pe 1.000 de tigarete la care se aduga 30% din pretul maximal de vanzare se va mentine pana la mijlocul anului viitor, cand va fi majorata la 11,47 euro, concomitent cu o reducere de un punct, la 29%, a cotei aplicate la pretul maxim de vanzare.

Masura este inacceptabila si anticoncurentiala si nu vizeaza decat favorizarea unui anumit producator de tigarete prin aducerea pretului tigarilor populare foarte aproape de cel al tigarilor premium.

Finantele au gasit impozitul care alunga investitorii

In ciuda promisiunilor de reducere a fiscalitatii, firmele vor duce anul viitor pe umeri o povara fiscala mult mai mare decat cea din 2004. Propunerile lul Vladescu reduc efectul pozitiv al coborarii impozitului pe profit la 16% si imping spre faliment multe firme.

IMOBILIZARI CORPORALE. Impozitul pe imobilizarile corporale este o inventie a ministrului Vladescu care nu exista nicaieri in Europa, spune avocatul Gabriel Biris. Se va aplica la orice mijloc fix, fie ca este calculator, cladire sau teren.

Noul impozit se va determina prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Valoarea ramasa este valoarea de intrare diminuata cu amortizarea, pentru imobilizarile corporale amortizabile, respectiv valoarea de intrare in patrimoniu, pentru cele neamortizabile.

La stabilirea valorii ramase se iau in considerare si reevaluarile contabile efectuate. Desi impozitul este aparent mic, sumele rezultate pot fi foarte mari. Evident ca totul se va reflecta in costuri, deci in inflatie si in scaderea competitivitatii. In plus, acest bir va duce la reducerea dramatica a investitiilor straine noi in Romania.

PROFIT. Se va elimina deductibilitatea rezervei legale si cea pentru riscuri bancare generale. Aceste doua masuri sunt impotriva normelor prudentiale de management, atat al companiilor comerciale, cat si al bancilor. "O astfel de masura nu a mai existat in Romania", spune Biris.

De asemenea, proiectul Codului Fiscal prevede ca amortizarea fiscala va fi calculata luand in considerare durata maxima de amortizare. Aceasta masura vine dupa ce si posibilitatea deducerii a 20% din valoarea mijlocului fix a fost eliminata in iunie.

In plus, duratele de amortizare vor fi mai mari decat cele care au fost in vigoare inainte de modificarea Legii amortizarii de anul trecut. De exemplu, pana anul trecut, durata de amortizare la un computer era de 3 ani. Acum este intre 2 si 4 ani, dar de la anul va fi de 4 ani.

Se stie ca amortizarea capitalului este una din masurile cele mai sensibile in decizia investitorilor de a veni sau nu intr-o anumita tara.

MICROINTREPRINDERI. Au ramas cu actualul regim, adica vor plati un impozit pe venit de 3% din cifra de afaceri.

TAXA PE VALOAREA ADAUGATA. TVA va ramane 19%. O modificare este ca firmele neinregistrate ca platitori de TVA si care obtin in anul precedent aderarii Romaniei la UE o cifra de afaceri care depaseste echivalentul in lei a 35.000 de euro sunt obligate sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA in termen de 30 de zile de la data aderarii.

De anul viitor, firmele a caror cifra de afaceri rea-lizata la finele unui an calendaristic este mai redusa decat echivalentul in lei a 10.000 de euro trebuie sa notifice autoritatilor fiscale de care apartin suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre platitorii TVA, precum si catre persoanele care nu sunt inregistrate ca platitori de TVA, inclusiv TVA aferent.