Propunerea Ministerului de Finante legata de eliminarea impozitului zero pe salariile angajatilor din industria IT este pe cale sa faca primele victime. Astfel doi dintre cei mai importanti jucatori de pe piata, Siemens si Alcatel se gandesc serios la posibilitatea relocarii departamentelor de cercetare in tari in care acest domeniu beneficiaza de o mai mare stabilitate legislativa.

Aceste declaratii au fost facute astazi in cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor(CTIC) a fost cel mai virulent protestatar la propunerea pe care doreste sa o adopte Ministerul de Finante.

Astfel reprezentantul CTIC a declarat ca in momentul de fata, scutirea de la plata impozitului pe salariile angajatilor in sectorul IT este singura masura menita sa incurajeze investitiile din acest domeniu.

Varujan Pambuccian a dat exempul altor tari din estul Europei unde facilitatile investitorilor in IT sunt mult mai mari. Astfel Rusia, Polonia, Moldova si Ucraina au adoptat masuri care prevad o cota de TVA mai mica la exportul de soft si merg pana la scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit.

Asociatiile din domeniul IT au adoptat o pozitie comuna care se opune ferm acestei masuri. In comunicatul emis se mentioneaza ca efectul asupra companiilor va genera o incetinire a ritmului de dezvoltare prin transferul presiunii costurilor asupra bugertelor dedicate investitiilor.

Ca urmare a unei eventuale eliminari a impozitului zero, companiile vor trebui sa suporte o crestere a costurilor cu 5-12%, costuri care vor fi suportate in buna masura prin reducerea investitiilor.

Industria de software si servicii din Romania este orientata catre export, acesta constituind peste 70% din productia totala.

Industria TIC si software din Romania ar putea deveni un factor major de dezvoltare economica. Studiile efectuate releva ca in decurs de cinci ani acest domeniu va genera aproximativ 300 de mii de locuri de munca cu o productie anuala situata in jurul sumei de 2 miliarde de euro.