Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va propune un nou proiect al Legii spitalelor, prin care medicii nu vor putea sa conduca unitatile sanitare. Afirmatia a fost facuta in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix. Conform proiectului, medicii trebuie sa aleaga: ori isi fac mesera, ori se ocupa de administrarea spitalelor sau a clinicilor.

"Prin proiectul de lege la care lucrez acum vom avea incompatibilitate si conflicte de interese si acelea vor spune ca un profesor universitar care are si alte activitati n-o sa poata sa fie si director. Director o sa fie cel care isi canalizeaza intreaga activitate numai pentru conducerea spitalului. Vom vedea ce se intampla cu sefii de sectie.

Seful de sectie la o clinica universitara va fi cel care va fi cel mai inalt in grad universitar, deci un profesor universitar, dar acela nu va face administratie. El va face activitate medicala stricta, va coordona stiintific, medical clinica pe care o coordoneaza, nimic altceva", a spus Eugen Nicolaescu.

Directorii de spitale vor fi sanctionati daca nu vor respecta planul de management in baza caruia a fost numit in functie. Ministrul a afirmat ca va elimina cumetria din unitatile sanitare si casele paralele de sanatate.

Referitor la medicii de familie, el intentioneaza sa reduca numarul pacientilor de pe liste si va aplica sanctiuni celor care nu vor face evaluarea anuala a starii de sanatate a pacientilor. In acelasi timp, medicii de familie isi vor putea deconta investitiile minimale din cabinetele proprii, astfel incat sa poata rezolva multe situatii.

Declaratiile lui Traian Basescu au paralizat spitalele

Chirurgul Dan Serban, medic primar la Spitalul de Urgenta, prezent la emisiunea Romania la Raport, a afirmat ca sunt medici care prefera sa plateasca impozit de 16% pe ceea ce primesc de la pacienti decat sa le fie teama ca vor fi surprinsi de garda Financiara sau de Politie.

El a spus ca ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu in care acesta facea apel la populatie sa nu mai dea spaga "a paralizat pentru 3,4,5 zile sistemul de sanatate". Medicul sustine ca impozitarea spagii si salariile mai mari sunt doua solutii care vor reduce considerabil veniturile ilicite ale doctorilor si asistentelor medicale.