Demiterea Iuliei Timosenko pare sa fi deblocat relatiile dintre Ucraina si Rusia. Ieri, premierul ucrainean, Iuri Ehanurov, a efectuat o vizita-fulger la Moscova, unde s-a intalnit cu premierul rus, Mihail Fradkov.

Potrivit declaratiile facute de Fradkov la sfarsitul convorbirilor, cele doua tari au "pozitii apropiate in ceea ce priveste rezolvarea problemelor aparute in relatiile bilaterale". Una dintre temele principale de discutii a fost procesul de reprivatizare din Ucraina, ce a starnit "ingrijorarea" comunitatii de afaceri din Rusia, care detine pozitii dominante in economia ucraineana.

Cele doua tari au convenit si demararea unor consultatii privitoare la construirea unui gazoduct ce urmeaza sa aprovizioneze Ucraina cu gaze din Turkmenia. Din delegatia ucraineana a lipsit ministrul de externe al acestei tari, Boris Tarasiuc. Ministerul a fost reprezentat de prim-adjunctul acestuia, Vladimir Ograzko.

Lipsa lui Tarasiuc de la Moscova se explica prin numeroasele critici lansate de Moscova la adresa acestuia, Tarasiuc fiind invinuit ca a adus o contributie personala la racirea relatiilor dintre celor doua tari, alaturi de ministrul de interne.