Firmele vor fi dublu impozitate, sustin oamenii de afaceri, pentru ca Ministerul Finantelor propune introducerea impozitului pe activele corporale, adica pe terenuri, cladiri si echipamente.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat ratiunea pentru care a propus aceasta noua taxa prin faptul ca in prezent foarte multe societati comerciale prefera sa nu faca profit pentru a nu plati impozitul aferent, lipsind astfel bugetul de venituri considerabile.

In prezent, societatile comerciale mai platesc un astfel de impozit, dar la autoritatile locale, cotele fiind stabilite de catre primarii.

Societatile comerciale care detin terenuri, constructii sau instalatii tehnice vor fi dublu impozitate, sustin oamenii de afaceri, pentru ca Finantele propun introducerea impozitului pe activele corporale.

In proiectul de modificare a Codului fiscal, Finantele au introdus un capitol nou, prin care doresc sa taxeze imobilizarile corporale cu 0,5%. In categoria respectiva intra terenurile si amenajarile de terenuri, constructiile, instalatiile tehnice, mijloacele de transport, animalele si plantatiile, mobilierul, aparatura birotica, echipamentele de protectie etc.

Banii incasati prin impozitul respectiv vor ajunge la bugetul statului. In prezent, societatile comerciale mai platesc un astfel de impozit, dar la autoritatile locale, cotele fiind stabilite de catre primarii. „Aceasta cota este lasata la latitudinea autoritatilor locale, in Codul fiscal nefiind stabilit nici un fel de nivel al acesteia.

Atunci cind nu au bani in cont, primariile pot lua oricind pe parcursul anului decizia de a mari aceste impozite. Prin taxa propusa de Ministerul Finantelor, practic vom fi impozitati dublu", ne-a declarat Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara - FEPAIUS.

Vladescu se justifica

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat ratiunea pentru care a propus aceasta noua taxa, prin faptul ca, in prezent, foarte multe societati comerciale prefera sa nu faca profit pentru nu a plati impozitul aferent, vaduvind astfel bugetul de venituri considerabile.

Daca guvernul va adopta propunerea Finantelor si daca Parlamentul va aproba ordonanta de modificare a Codului fiscal care sa contina si prevederea cu pricina, impozitul de 0,5% pe activele corporale va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu, considera ca un astfel de paralelism nu mai exista nicaieri in Europa, ci doar prin America Latina, fara insa sa aiba o finalitate foarte buna. Tanasescu spune ca aceasta taxa este una antieconomica, pentru ca impoziteaza mijloacele fixe, adica tocmai acele active care produc profit.

Contributii cu duiumul

Problema suprataxarii a fost atinsa ieri si de catre reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Seful Consiliului, Ovidiu Nicolescu, a promis ca va semna Pactul fiscal pe care guvernul l-a propus saptamina trecuta partenerilor sociali doar daca nivelul taxelor va fi stabilit in functie de profit, in conditiile in care o societate privata a ajuns sa plateasca la nivel local peste 300 de contributii.