Complexul de vanatoare de la Balc, locul unde omul de afaceri Ion Tiriac si-a tras un tarc de vanatoare, are, incepand din aceasta saptamana, o zona-tampon care ii tine pe curiosi departe de locul de macel. Printr-o licitatie organizata la Ministerul Agriculturii si castigata de Asociatia de Vanatoare "Wild Boar", patronata de Tiriac, intreg fondul de vanatoare Balc a fost scos la mezat.

O suprafata de 11.528 de hectare de teren (padure si teren agricol) va fi administrata de asociatia fostului tenisman, pentru 900 de milioane pe an. Este practic o bucata de pamant cu lungimea si latimea de circa 10 kilometri fiecare.

In mijlocul acestei zone se afla tarcul in care in ianuarie a fost organizata celebra vanatoare "regala", care s-a lasat cu doborarea a 200 de mistreti in doar doua zile. Dupa scandalul iscat la vremea respectiva, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a promis ca va lua la puricat contractele de concesiune a respectivului domeniu de vanatoare.

Mai mult, demnitarul a declarat sus si tare: "Vanatoarea a fost legala, dobandirea fondului de vanatoare nu!". Asa ca toata povestea s-a lasat cu rezilierea contractului de atribuire. Circul a fost insa doar de ochii opiniei publice.

In realitate, s-a reziliat doar contractul de inchiriere a fondului de vanatoare, iar tarcul unde au fost vanati porcii a ramas in toata aceasta perioada in administrarea lui Ion Tiriac. Pentru aceasta bucata, ce reprezinta aproximativ 10 la suta din fondul de vanatoare Balc, a fost intocmit un alt contract de inchiriere, inca de luna trecuta.

Pentru 10.000 de euro pe an, Asociatia "Wild Boar" va putea creste, in urmatorii 10 ani, animale pe care sa le impuste dupa bunul plac, fara sa se supuna regulilor obisnuite de vanatoare.

Vanatorii traditionali condamna actele de masacrare

Asociatia vanatorilor si pescarilor din Bihor a incercat sa salveze macar o parte din fondul preluat de Ion Tiriac. AJVPS Bihor a participat si ea la licitatia de joi, insa din lipsa de bani nu s-a putut bate cu cei de la "Wild Boar". "Complexul care este ingradit a devenit de mai multa vreme o activitate comerciala. Se lucreaza in asa-zisul regim de cotet.

Acolo animalele sunt practic macelarite. Nu au nici o sansa sa se salveze. Restul fondului este insa in limita normalitatii. Aici mai sunt circa 120 de cerbi, 80 de caprioare, 75 de mistreti, 540 de iepuri si cateva sute de fazani si potarnichi. Gestionat corect, acest fond de vanatoare se poate pastra si chiar inmulti", este de parere Ioan Silaghi, directorul AJVPS Bihor.

Fondul de vanatoare de la Balc este considerat ca fiind in primele trei din tara. Aici se organizau vanatori de protocol inca de pe vremea comunistilor. El a fost scos la mezat de catre fostul FPS si incredintat initial Asociatiei Zimbrul Bucuresti. Aceasta din urma este controlata tot de Ion Tiriac.

Pe aceasta filiera a luat nastere "tarcul de macel", care este practic o zona ingradita de 1.000 de hectare de teren, in mijlocul padurii. Tarcul a fost apoi populat pe banii omului de afaceri si pus la dispozitia vanatorilor "moderni".