Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), cere ca 11 procurori anticoruptie - sefi de servicii teritoriale ori din structura centrala a fostului PNA - sa fie dati afara din departament. Morar a trimis deja lista acestora Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), vineri seara, si urmeaza ca aceasta sa fie luata in discutie in sedinta de marti.

Avizul CSM este insa unul consultativ, revocarile si numirile in functii fiind facute de catre presedintele tarii, la propunerea motivata a ministrului justitiei, a sefului Parchetului instantei supreme sau a fostului PNA.

Potrivit site-ului CSM, Morar doreste revocarea din functiile de conducere si de executie din cadrul DNA a cinci sefi de servicii teritoriale: Ioan Irimie (Cluj), Ioan Otel (Constanta), Alois Imbrea (Iasi), Constantin Stefanescu (Ploiesti) si Gheorghe Vizitiu (seful Serviciului de anchete speciale, din structura centrala a fostului PNA).

Totodata, Morar cere eliminarea din DNA a lui Nicolae Dorel Pascut, anchetator din cadrul Serviciului teritorial Cluj, si a cinci procurori din structura centrala a fostului PNA, respectiv Alexandru Chiciu, Carmen Cojocariu, Ioan Ciofu, Gheorghe Stan si Octavian Lupescu.

Implicati in instrumentarea dosarelor controversate

Unii dintre cei a caror eliminare o cere procurorul general Daniel Morar s-au aflat in atentia presei, in diferite momente, cel mai adesea din cauza dosarelor pe care le-au instrumentat. Numele lui Ioan Irimie a fost vehiculat, acum cateva luni, ca posibil inlocuitor si, ulterior, succesor al lui Ioan Amarie la conducerea PNA.

Procurorul Ioan Otel este unul dintre cei doi anchetatori care au semnat rechizitoriul prin care Traian Basescu a fost trimis in judecata alaturi de alte 79 de persoane, in dosarul „Flota”, aflat pe rolul instantei supreme.

Otel a fost vizat de o plangere penala inaintata de Basescu in legatura cu modul in care s-a facut cercetarea, plangere retrasa insa la scurt timp de Basescu, dupa ce a fost ales sef al statului.

Procurorul Constantin Stefanescu, seful Serviciului Teritorial Ploiesti, s-a implicat in instrumentarea primelor dosare vizand mafia petrolului.

Gheorghe Vizitiu, seful Serviciului de anchete speciale, a realizat primul dosar penal in baza caruia a fost trimis in judecata fostul senator PSD Vasile Duta.

Procurorul Alexandru Chiciu a condus Sectia a II-a penala (combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie) a fostului PNA pentru un an si doua luni.

Printre dosarele cercetate de aceasta sectie se numara: „Csibi Istvan”, „Ede Erdely”, „Sanatatea”, privatizarea Bucur Obor, dosarul „BCR Novaci”, cel referitor la Banca Tiriac si cel al BRD Busteni, cel al fostului primar al Bacaului Dumitru Sechelariu, al omului de afaceri botosanean Constantin Cuciureanu, al primarului Constantei, Radu Mazare, cel

al privatizarii Vitipomicola Samburesti, Agrodunarea Braila, precum si cel privind firma Untim SA Timisoara. Aceeasi sectie a inceput cercetari in dosarele privindu-l pe Dinel Staicu, fostul ministru Miron Mitrea, dar si dosarul privind utilizarea sumelor pentru lucrari impotriva inundatiilor.

Numele lui Chiciu a fost legat mereu si de cazul Armagedon II, in care a fost vizat Mugur Ciuvica (fostul sef de cabinet al lui Emil Constantinescu).