Normele de restrictionare a creditului in valuta au produs un adevarat cutremur pe piata bancara. Rezultatul a fost de aceasta data in favoarea clientilor, care, incepand de saptamana trecuta, pot obtine credite in lei la dobanzi mult mai mici. Timp de 15 ani, romanii au tanjit dupa imprumuturi la dobanzi sub 10%, similare cu cele din statele europene.

Acum le pot obtine chiar de la mai multe banci romanesti, dupa ce banca centrala a apasat pedala franarii creditelor in valuta. Saptamana trecuta, anunturile bancilor privind modificarile dobanzilor s-au tinut lant.

Volksbank a redus dobanzile la toate tipurile de credit in lei la numai 8,5a pe an si a decis sa nu mai acorde deloc imprumuturi in valuta. Banca Tiriac a taiat dobanzile la creditele in lei cu 3 procente. ING a anuntat ca dobanda la creditele pentru locuinte a scazut de la 9,75% la 9,25%. Piraeus Bank a lansat credite pentru nevoi personale care costa 13% pe an.

Bancpost a lansat credite ipotecare in lei la dobanzi de 8,9%. Si lista poate continua.

Economiile, mai bine la saltea

Pe langa dobanzile la credite, bancile au decis sa scada dobanzile oferite clientilor care-si pastreaza economiile in depozite. S-a ajuns astfel in situatia paradoxala ca dobanzile sa nu acopere pierderile provocate de inflatie. Majoritatea bancilor ofera romanilor castiguri de intre 5a si 8,75% pe an, in conditiile in care rata inflatiei este prognozata sa ajunga la 8,5% pana la finele anului.

Cele mai mici dobanzi la depozitele in lei, oferite de HVB (1,75%-2,50%), sunt inferioare celor acordate la economiile in valuta (3,10%).

Dobanzi europene

Dobanzile la creditele in lei au inceput sa se apropie de cele din tarile care au fost primite in UE anul trecut, in ciuda faptului ca in aceste state inflatia este mult mai mica. Costul creditelor de consum este de 21,5% pe an in Ungaria, 15,% in Polonia, respectiv 14,2-14,3% in Cehia si Bulgaria, rezulta dintr-un studiu realizat de Coface Intercredit.

In Romania, incepand de saptamana trecuta, mai multe banci romanesti au redus dobanzile la 13a la imprumuturile de nevoi personale.

La creditele ipotecare, dobanzile din statele proaspat acceptate in UE variaza intre 5,5% in Cehia si 10,2% in Ungaria, in timp ce in Romania, mai nou, se ofera astfel de imprumuturi la dobanzi de 10%.

Cele mai mici dobanzi

Banca Tipul creditului Dobanda Mentiuni

BCR pentru locuinte 13% pe an fixa in primii 5 ani credite de consum 14%

BRD credite imobiliare 8,71%

credite de consum 10,9% cu garantie imobiliara

Volksbank orice tip de imprumut 8,5%

Raiffeisen imobiliar 13,5a%

nevoi personale 15% garantat cu ipoteca

Tiriac nevoi personale 13%

ABN Amro nevoi personale 13,5%

Bancpost ipotecar 8,9% fixa in primul an

ING Bank ipotecar 9,25%

HVB ipotecar 9,57%

Banca Romaneasca ipotecar 10,95% fixa pe 5 ani

nevoi personale 12,95%

Banca Transilvania nevoi personale 12,5% garantat cu ipoteca

(Alina Cozma, Raluca Barbuneanu)