O deplasare la Craiova, la o sindrofie a primarilor din Balcani, i-a dat lui Traian Basescu prilejul unui nou spectacol de starleta tv.

Sa lasam deoparte izmeneli de genul: Sunt perfect!, expresie in afara a unui cocosism interior (nici o aluzie la madam Cocos!), sau deja celebrele invocari am documente, folosite si in alte cazuri, incheiate prin recunoasterea ca n-avea nici o dovada.

Sa ne ocupam de atacul declansat impotriva PSD. Un atac pe cat de violent, pe atat de neasteptat.

Altadata, poate, ne-am fi straduit sa dibuim ce-a urmarit Traian Basescu prin aceasta dezlantuire greu de conceput la un presedinte caruia brosura numita Constitutie ii impune rolul de intelept arbitru si imblanzitor al conflictelor politice, si nu pe cel de neobosit detonator de scandaluri.

Marti, 4 octombrie, formatiunile parlamentare sunt convocate la Cotroceni pentru consultari menite a da de capat unei alte vorbe-n vant a lui Traian Basescu: chestia cu Parlamentul unicameral.

A lansa pe neasteptate un atac violent la adresa PSD inseamna a-ti asuma riscul ca principalul partid de Opozitie sa decline spectaculos invitatia. (1)

Prestatia lui Traian Basescu de pana acum ne-a convins insa ca exploatarea declaratiilor de la Craiova sub semnul lui Ce-a urmarit presedintele? ar fi o paguboasa pierdere de vreme. Ca si in alte cazuri de interventii pe cat de poznase, pe atat de contradictorii, trebuie sa ne intrebam mai ales Ce le-a declansat?

Nu sunt interventii tipice unui conducator de tara: inscrise intr-un program pe termen lung, gandite sa provoace o anumita reactie.

Sunt pur si simplu rodul unei conjuncturi de moment, al unei stari de o clipa a personajului. Bazaie in jurul lui Traian Basescu o musca enervanta?

Daca domnia-sa e cumva la o reuniune publica, se enerveaza rau. Rau de tot.

Si astfel enervat, anunta alegeri anticipate.

Musca s-a departat.

Brusc revenit la sentimente mai bune, Traian Basescu renunta la anticipate.

Ce-a declansat atacul virulent la adresa PSD?

Indiscutabil, brusca enervare a lui Traian Basescu. Il supara lumina prea puternica din sala. Sau il strangeau pantalonii.

De ce un atac la adresa PSD?

Pentru ca – si aici e cheia momentului de la Craiova – Traian Basescu nu si-a mai putut permite sa mai loveasca Guvernul si pe Calin Popescu Tariceanu.

Cu prilejul celui de-al saselea val de inundatii, premierul i-a administrat o lectie severa. Aratandu-i ca nu mai poate da in Guvern asa, cand ii trece prin cap.

Stiu un motan pe care il apuca din cand in cand nevoia sa stucheasca si sa zgarie.

Asemenea acestui motan, pe Traian Basescu l-a apucat la Craiova nevoia de a se lega de cineva.

Nu se mai putea lua insa de Guvern.

Si atunci s-a luat de PSD.

Sacul de box de serviciu.

Fireste, indiferent de motiv, izbucnirea lui Traian Basescu va avea consecinte nefaste pentru stabilitatea tarii.

Imboldita de Traian Basescu, Puterea va declansa un asalt uriesesc in Parlament pentru a-i schimba pe cei doi presedinti.

Scena politica se va tensiona si mai tare. Si asta intr-un moment cand gravele probleme ale tarii – admiterea in UE, reconstructia dupa dezastrul celor sase valuri de inundatii – reclama mai mult ca oricand o minima intelegere intre Putere si Opozitie.

Un altul s-ar fi gandit, inainte de a deschide gura, ca tara astepta de la el rezolvarea crizei politice actuale, si nu sporirea ei primejdioasa.

Nu e cazul sa-i pretindem asa ceva lui Traian Basescu.

Domnia-sa intai zice si apoi gandeste.

Vorba aia: gura bate fundul!

(1) Daca liderii PSD au sange-n vine, ar trebui sa nu mearga la Cotroceni dupa ce au fost insultati atat de grav, dar mai ales dupa ce Traian Basescu a dovedit inca o data ca n-are calitatea de arbitru in razboaiele dintre partidele politice.