Geoana si Nastase au declansat lupta fatisa pentru controlul PSD printr-un schimb dur de replici. Ambii recunosc ca au viziuni diferite asupra viitorului partidului.

Rivalitatea dintre Mircea Geoana si Adrian Nastase a rabufnit in acest weekend, dupa ce actualul presedinte al PSD l-a impins pe fostul prim-ministru in manualul de istorie. „Adrian Nastase a fost un prim-ministru foarte bun. Ne va fi greu sa gasim unul ca el", a declarat Geoana vineri, dupa o intilnire cu organizatia PSD Suceava.

Geoana a vrut sa-i transmita lui Nastase sa nu mai spere la functia de sef al viitorului guvern PSD. Mesajul nu a fost intimplator, ci programat si vor mai urma si altele, sustin surse din anturajul presedintelui PSD.

Basescu - model pentru Geoana

Mircea Geoana doreste ca la viitoarele alegeri „asa cum Traian Basescu a propus PD si Aliantei sa vina cu o echipa noua la guvernare, si PSD sa vina cu o echipa noua". De aceea a pornit in cautarea unui candidat pentru postul de prim-ministru. Adrian Nastase il contrazice insa si nu exclude sa fie chiar el viitorul premier al PSD.

„Nu cred ca trebuie sa cautam raspunsuri la intrebari care nu se pun in acest moment. Cind vom prelua guvernarea, va trebui sa decidem cine va fi prim-ministru, tot asa cum va trebui sa gasim impreuna raspunsuri la intrebarea privindu-l pe viitorul candidat al PSD la primaria Capitalei sau la cea de presedinte al Romaniei", ne-a declarat Nastase.

De curind, Miron Mitrea, un alt lider al PSD, declarase ca nu-l mai vede pe Nastase premier, recomandindu-l totodata pe Geoana drept candidat la presedintia Romaniei.

Nastase il contrazice

Presedintele executiv al PSD s-a aratat nemultumit si fata de momentul nepotrivit in care Geoana a lansat aceste discutii, deschizind un front de lupta in contextul in care partidul este presat sa cedeze functiile de presedinti ai Parlamentului. „Eu am alte prioritati in acest moment decit ce se va intimpla intre 2 octombrie 2005 si congresul din 2007", a raspuns Nastase.

A doua declaratie facuta de presedintele PSD, spre nemultumirea lui Nastase, a fost cu privire la viitorul Congres al partidului. Mircea Geoana intentioneaza sa propuna ca alegerea conducerii sa nu mai aiba loc la fiecare doi ani, ci odata la patru ani.

„A fost o intelegere intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, in care un congres la doi ani de zile ar fi permis, probabil, lui Adrian Nastase sa preia sefia partidului dupa doi ani de zile in care domnul Iliescu ar fi fost ales", a afirmat presedintele PSD. Nastase il contrazice si de aceasta data pe Geoana.

„Aceasta decizie n-a fost rezultatul unei „intelegeri" intre mine si dl Iliescu, asa cum a spus Mircea Geoana, ci rezultatul unei „intelegeri" intre cei 1.600 de membri PSD care au participat la Congres", a replicat Nastase. Geoana considera „contraproductiv" ca partidul sa fie dat peste cap de noi lupte interne pentru putere, cu un an inaintea alegerilor.

Totodata voia sa-i sugereze ca e bine ca actuala echipa de conducere sa fie mentinuta. Nastase, in schimb, i-a sugerat lui Geoana ca, la viitorul Congres, competitia in partid este deschisa.

„Singurii care vor putea sa ofere raspunsuri certe, inclusiv la unele dintre intrebarile neformulate public, vor fi colegii nostri, cu ocazia congresului partidului din 2007", a conchis Nastase. •

Avocatul stenogramelor ar putea fi deputat

Ion Neagu, avocatul PSD in dosarul stenogramelor, are mari sanse sa ajunga din nou deputat. La nivelul conducerii partidului s-a facut calculul ca unul dintre deputatii PSD de Bucuresti sa demisioneze astfel incit sa intre urmatorul, adica chiar Ion Neagu. Pentru sacrificare sint vizati deputatii Zamfir Dumitrescu si Rodica Nassar.

Planul, initiat chiar de Neagu, este valabil in situatia in care Nastase pierde presedintia Camerei, ajungindu-se astfel la reimpartirea functiilor in comisii. Neagu este vizat pentru postul de presedinte al Comisiei Juridice, detinut in acest moment prin bunavointa PSD, de deputatul PC Sergiu Andon.