Conducerea Aliantei DA Galati a anuntat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa ca a suspendat protocolul de coalitie cu Partidul Conservator (PC) Galati, noteaza Rompres.

Cei doi co-presedinti ai Aliantei DA Galati, liberalul Victor Paul Dobre si democratul Mircea Nicu Toader, ambii secretari de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, au declarat ca decizia a fost luata in urma pierderii unei functii de vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Galati de catre democrati, aceasta revenind PSD cu sprijinul conservatorilor.

Functia de vicepresedinte CJ Galati a ramas vacanta in urma plecarii la Ministerul Administratiei si Internelor, ca secretar de stat, a democratului Mircea Nicu Toader.

Desi coalitia Alianta DA si PC detinea o majoritate covarsitoare in CJ Galati cu 24 de mandate fata de numai 11 ale PSD, in urma votului de vineri, candidatul PSD, Eugen Chebac, a castigat alegerile pentru functia de vicepresedinte cu 19 voturi "pentru", 12 "impotriva", patru voturi fiind declarate nule.

Contracandidatul sau, reprezentantul Aliantei DA, democratul Iulian Arama, a obtinut 12 voturi "pentru", 19 "impotriva", 4 voturi fiind anulate.

Din nou imoral

"In urma sedintei consiliului judetean de coordonare al Aliantei DA, am constatat ca protocolul coalitiei nu a fost respectat de PC la sedinta CJ Galati pentru alegerea unui vicepresedinte si am decis in unanimitate suspendarea protocolului local cu PC si discutarea cazului de la Galati in conducerea centrala a Aliantei DA si in Consiliul National de Coordonare al coalitiei de guvernare", a

declarat liberalul Dobre. La randul sau, democratul Toader a opinat ca este o situatie de criza. "De aceea am decis suspendarea protocolului cu PC. Eticheta de partid imoral, pe care a pus-o presedintele Basescu Partidului Conservator, s-a confirmat la Galati", a precizat Toader.

Parerea lui Durbaca

Presedintele PC Galati, Eugen Durbaca, apreciaza ca functionarea coalitiei va continua. "Noi am respectat protocolul si nu exista nici un motiv sa fie suspendat", a comentat Durbaca.

In urma votului de vineri, conducerea CJ Galati este asigurata de conservatorul Durbaca pe functia de presedinte, iar ca vicepresedinti sunt Marcela Sighinas de la PNL si Eugen Chebac de la PSD, democratii pierzandu-si functia de conducere.

La Galati, colaborarea Aliantei cu umanistii a fost parafata inca de anul trecut, printr-un protocol de colaborare, desi "la centru" partidul lui Durbaca batea palma, oficial, cu PSD, formand Uniunea PSD+PUR. Acum, cand formatiunea lui Dan Voiculescu participa la guvernare impreuna cu liberalii, democratii si udemeristii, conservatorii galateni trec in cealalta barca, alaturandu-se pesedistilor.