Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume, este pe punctul de a semna un acord privind construirea unei unitati de productie in estul Indiei, a afirmat, duminica, directorul de operatiuni al companiei, Malay Mukherjee, citat de Reuters. Acordul ii va permite grupului Mittal sa exploateze un zacamant de fier si sa construiasca o unitate siderurgica in estul Indiei, la Jharkhand.

Liderul mondial in productia de otel, Mittal Steel, are in plan realizarea unei fabrici in estul Indiei si pentru exploatarea unui zacamant de minereu de fier. Minereul extras din regiune va fi utilizat exclusiv pentru a satisface necesitatile tarii, Mukherjee declarand ca grupul nu are in plan sa-l comercializeze pe piata intenationala.

Surse guvernamentale au estimat ca valoarea proiectului va fi de aproximativ 11,4 miliarde de dolari, suma care nu a fost insa confirmata de Mukherjee.

Mittal este in plina expansiune, compania depunand o oferta pentru preluarea a 49% din actiunile celui mai mare producator turc de otel, Eregli Demir Celik (Erdemir), iar daca negocierile se vor concretiza, Mittal Steel va deveni actionar majoritar intrucat detine deja 8,2% din titlurile grupului turc.

Alaturi de Mittal, alte 6 companii au depus oferte pentru preluare producatorului turc, care mai este inca in portofoliul statului.

De la inceputul anului urmator, compania va incepe extractia de minereu de fier din Liberia, la un zacamant de circa 1 miliard de tone. India este una dintre tintele principale ale companiilor ce activeaza in industria siderurgica, fiind a treia economie din Asia, cu un PIB de aproape 7% pe an.

In plus, producatorul de otel intentioneaza sa se extinda pe piata chineza, cel mai mare consumator de otel din lume.

Compania se afla in cursa si pentru privatizarea combinatului siderurgic Kryvorizhstal din Ucraina, pentru aproximativ 2 miliarde de dolari. Mittal Steel a finalizat in aceasta saptamana achzitia a 36,7% din divizia Hunan Valin Steel Tube & Wire Co. Ltd, care apartine celui de al optulea producator chinez de otel, Hunan Valin Iron and Steel Group. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la suma de 338 milioane de dolari.

Compania Mittal, care are sediul central la Rotterdam, a anuntat ca va emite periodic obligatiuni, actiuni si va contracta credite de pana la 3 miliarde de dolari, fondurile urmand sa fie utilizate pentru dezvoltarea activitatii, pentru realizarea de noi achizitii si investitii.

"Colectarea de fonduri nu este o problema urgenta", a spus Aditya Mittal, membru al conducerii companiei, citat de Bloomberg. "Doar ne ofera o flexibilitate financiara mai mare", a incheiat el.

Liderul industriei siderurgice are in vedere majorarea productiei de otel pana la 100 de milioane de tone in anii urmatori, de la 70 de milioane de tone, cat realizeaza acum. Proiectul Jharkhand va fi prima sa fabrica din India, locul de nastere al fondatorului si presedintelui companiei, Lakshmi Mittal, 55 de ani, al treilea in topul celor mai bogati oameni de pe planeta.