Informatiile contradictorii aparute in ultima luna cu privire la actionarul majoritar al RAFO sunt pe cale sa capete un sens. La mijlocul lunii, actionarii RAFO se vor pronunta asupra unei majorari de capital, rezulta dintr-un comunicat postat pe site-ul Bursei de Valori.

Potrivit documentului, actiunile RAFO vor fi oprite de la tranzactionare pe 18-19 octombrie, zile in care va avea loc Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor. Decizia acestora s-ar putea solda cu schimbarea actionarului majoritar al rafinariei, Balkan Petroleum, in favoarea Calder A International, membra a consortiului Alfa Oil.

Pana acum, atat oficialii Balkan Petroleum (BKP), cat si reprezentantii AVAS dezminteau schimbarea actionarului majoritar. In schimb, in ultima saptamana presa era luata cu asalt de materiale publicitare in care se anunta ca firma Calder A International este noul proprietar al RAFO.

Calder poate pune mana pe pachetul majoritar de actiuni al RAFO in cazul in care actualul actionar majoritar, BKP, nu va subscrie la majorarea capitalului. Este, de asemenea, nevoie de o majorare considerabila a capitalului social.

Insa aceasta este singura solutie pentru ca RAFO sa treaca pe alte maini, ocolind astfel sechestrul asigurator pe actiunile rafinariei, obtinut de statul roman prin intermediul instantei.

Un nou sechestru pe actiuni?

Ce se va intampla in urma majorarii de capital? Raspunsul ni-l da chiar Sebastian Bodu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), de meserie jurist. „Va scadea ponderea actiunilor pe care statul are sechestru si va fi nevoie de un nou sechestru ori pe active, ori pe capitalul social", explica Bodu.

Potrivit acestuia, majorarea capitalului social al RAFO poate fi in avantajul statului, care va avea mai multe resurse din care sa recupereze cele 8.000 de miliarde de lei vechi, datorate de rafinaria din Onesti.

Majorarea de capital va fi in interesul statului doar in cazul in care se va concretiza intr-un aport in numerar sau in echipamente. Nu si in cazul in care actionarii vor veni cu aport in capital circulant, cum ar fi titeiul, pentru care sechestrele asiguratorii sunt mai greu de obtinut, sustine seful ANAF.