Un sfert dintre cetatenii romani care au vrut sa plece in strainatate in ultimele 24 de ore, au fost intorsi la fontiera, pentru nerespectarea noilor conditii care trebuie indeplinite, de la 1 octombrie, pentru iesirea din tara.

Astfel, din cei peste 9.000 de romani care au vrut sa plece peste granita, in jur de 2.500 au fost opriti de politistii de frontiera, pentru lipsa asigurarii medicale, a banilor necesari sau a biletului dus-intors.

Incepand de sambata, cetatenii care doresc sa plece din Romania sunt obligati sa respecte cu strictete noile reguli intrate in vigoare, norme care le sunt aduse la cunostinta prin intermediul unui ghid tiparit, in prima etapa, in peste 5.000 de exemplare si care sunt distribuite in punctele de trecere a frontierei.

Potrivit noilor reglementari, cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in strainatate in scop turistic trebuie sa prezinte la iesirea din tara pasaportul, asigurarea medicala, biletul de calatorie dus-intors, cartea verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului (echivalentul in valuta a 150 de euro) si dovada detinerii unei sume minime in valuta.

Totodata, cetatenii romani trebuie sa prezinte politistilor de frontiera un document justificativ - confirmari turistice ale rezervarii, invitatii - pentru scopul si conditiile sederii in strainatate.

Conform Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Arad, majoritatea celor intorsi de la granita nu aveau invitatii de la persoanele pe care sustineau ca vor sa le viziteze sau nu aveau rezervari pentru cazare in una din tarile Uniunii Europene.

"Noutatea principala o reprezinta necesitatea detinerii unei invitatii, care trebuie tradusa in limba romana si legalizata. Masura are in vedere reducerea la minimum a micului trafic existent la frontiera", a declarat Florin Oprisa, purtatorul de cuvant al IJPF Arad.

Politistii spun ca inasprirea conditiilor de iesire din Romania ii vizeaza pe cei care trec foarte des granita pentru a se aproviziona din localitatile invecinate din Ungaria sau pentru a avea acces la free-shop-urile dintre vami, de unde cumpara tigari si alte produse ieftine, pe care apoi le valorifica in tara mai scump.

Toti cei care au fost intorsi de la granita au primit din partea autoritatilor brosuri care cuprind toate informatiile privind noile conditii de calatorie in U.E.