Varsta primului contact sexual a scazut constant in ultimii cinci ani, cea mai scazut varsta pentru debutul vietii sexuale la fete fiind 12 ani iar la baieti 11, se arata intr-un studiu intocmit de Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Sanatate.

Varsta medie la primul contact sexual in cazul fetelor a scazut de la 20,5 ani in 1996 la 19,5 ani in 1999, ajungand la 18 ani in 2004. La barbati cea mai scazuta varsta declarata pentru debutul vietii sexuale este de 11 ani, in timp ce varsta mediana a primului contact sexual este de 16 ani in anul 2004.

Comparand datele obtinute din studiile anterioare tendinta de scadere a varstei de debut a vietii sexuale este constanta. Durata relatiei la momentul primului contact sexual difera de la femei la barbati, astfel incat, 15,3% dintre barbati au avut contact sexual cu partenerele lor de la prima intalnire, in timp ce numai 3,4% dintre femei au fost in acesta situatie.

Un procent de 34,9% dintre barbati si respectiv 7% dintre femei au declarat ca la momentul primului contact sexual aveau o relatie de cateva zile-saptamani cu partenera/partenerul din acel moment. Un sfert dintre femei (25%) si 7% dintre barbati aveau o relatie de cativa ani cu partenerul la momentul primului contact sexual.