Ministrul Sanatatii a pus gind rau caselor de asigurare de sanatate ale magistratilor, politistilor, militarilor si transportatorilor. Vrea sa le ia privilegiile si sa-i faca sa beneficieze de serviciile oferite unui pacient obisnuit. Actualul presedinte, Traian Basescu, a fost avocatul infiintarii unei case de asigurari speciale pentru transportatori.

Casa de Asigurari de Sanatate a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (CASA OPSNAJ) si Casa Transporturilor vor fi desfiintate pentru ca sistemul de sanatate sa devina unul bazat „pe sistemul solidaritatii, asa cum a fost conceput initial", sustine ministrul Eugen Nicolaescu.

Acesta urmeaza sa depuna un proiect de lege in urmatoarele zece zile, ce va fi supus dezbaterii publice.

Sistemul paralel rezista

Initiativa este vazuta diferit de sefii caselor de asigurari. Presedintele OPSNAJ, Gheorghe Ceausu, afirma ca cei care cotizeaza la aceste case nu au privilegii fata de restul populatiei. „Sintem integrati in sistemul national de asigurari, subordonati CNAS. In unitatile medicale care tin de noi are acces toata populatia.

In plus, avem un deficit de personal de peste 30 la suta fata de cifra aprobata si putini angajati", declara dr. Ceausu, care administreaza asigurarile politistilor, militarilor, magistratilor si ale celor din serviciile secrete.

El crede ca „in actualul context al integrarii euro-atlantice, unitatile medicale de acest tip prezinta un interes deosebit si ca in tari europene avansate exista case similiare".

Se ascunde ca sistemul e subfinantat

Directorul Spitalelor Elias si Universitar, Sorin Oprescu, senator PSD, declara ca „se incearca sa se ascunda ca sistemul este subfinantat. Vor sa puna la comun si banii acestor case, mai ales ca Armata si Justitia sint foarte buni platitori".

Serban Bubenek, fost presedinte al CNAS in perioada in care s-au infiintat cele doua case de asigurari paralele, saluta initiativa ministrului Nicolaescu: „Posibila desfiintare a celor doua case paralele, atita timp cit magistratii nu contribuie cu nici un ban la fondul de sanatate, fiind scutiti, poate reprezenta primul pas spre restabilirea principiului solidaritatii care a guvernat legea asigurarilor de sanatate".

Presedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, spune ca cei care au contract cu aceste case sint privilegiati, ca si asiguratii: „Contribuie multe persoane, sint putini furnizori in contract cu ei. Nu stim citi bani se string fiindca la multi veniturile sint secrete, si nici citi bani se cheltuiesc de fapt".

Directori de spital full-time

Prin noul proiect al Legii spitalelor, ministrul Nicolaescu propune ca directorii de spitale care sint medici nu trebuie sa mai profeseze pe durata mandatului. „Trebuie sa aleaga, ori isi fac meseria, ori se ocupa de administrarea spitalelor", declara ministrul.

„Sint nebuni"

Intentiile ministrului au declansat deja reactii si, cu siguranta, vor genera nemultumiri. Sorin Oprescu afirma ca „de ani de zile se incearca discreditarea directorilor de spitale. De cite ori e criza, se da vina pe directori. Sint nebuni, la noi nu se poate impune acest sistem". Directoarei Spitalului de Urgente Oftalmologice, Monica Pop, nu-i vine sa-si creada urechilor: „Sper ca e o gluma. Ideea e o mare timpenie. Toti directorii o sa renunte la functie".

Prim-vicepresedintele Asociatiei Spitalelor, Mircea Olteanu, sustine ca in Occident exista tendinta ca spitalele sa fie conduse de manageri pregatiti. „O astfel de decizie nu poate insa sa fie luata peste noapte. Este clar ca directorii actuali vor renunta la postul de sef de spital si ca peste noapte va fi nevoie de peste 400 de manageri. De unde sa-i luam?", se intreaba Mircea Olteanu.