Studiul etnografic Etica muncii la romanii de azi nu invalideaza observatiile empirice ale liderilor politici, analistilor si filosofilor: ca munca este prestata superficial, ca exista coruptie la toate nivelurile, ca nu exista respect pentru punctualitate.

Cauzele nu sunt insa de ordin etnic sau de mentalitate, cum s-a sustinut dintotdeauna, ci de ordin social-economic, cum demonstreaza aceasta analiza sociologica. Romanii au o perceptie negativa despre ei insisi, le lipseste respectul fata de sine si fata de concetatenii lor.

In perioada 2003–2005, Monica Heintz a lucrat ca cercetator la departamentul de antropologie sociala din Institutul Max Planck, Halle, Germania.In aceasta calitate, a efectuat un an de cercetare de teren in Romania, angajandu-se cu acte in regula si muncind in trei unitati cu profil si statut reprezentativ pentru starea Romaniei in tranzitie, cercetare al carei rezultat este cartea de fata.

Totodata, debutul editorial al talentatei eseiste, Etica muncii la romanii de azi, ar trebui sa aiba succesul de masa al unei telenovele si reputatia unui roman popular, intr-atat prin problemele pe care le pune si prin felul cum le pune, raspunde ea asteptarilor si frustrarilor noastre celor mai neconsolate.

Grosolania atotputernicilor functionari publici, caracterul de citadela inexpugnabila al birocratiei romanesti, jovialitatea chiulului, sefii grobieni, cu doua fete, una intoarsa politically correct spre Uniunea Europeana, alta de vataf catre proprii salariati.

Cu candoarea-i tinereasca si aparent naiva, Monica Heintz se strecoara cu discretia si abilitatea unei „spioane" occidentale in institutiile si intreprinderile noastre, in metehnele, ciubucaraia si smecheriile noastre, inregistrand clandestin scene de viata din sistemul corupt, profund alienat si alienant din „eterna si fascinanta Romanie".