Conform unui raport publicat de UNCTAD (Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare), Romania si Bulgaria au inregistrat, impreuna, mai mult de 70% din totalul investitiilor straine din sud-estul Europei in 2004. Rata crescuta a investitiilor straine a fost data si de privatizarea unor companii de stat, precum Petrom.

Cu un total de 5,174 miliarde dolari atrasi, Romania a inregistrat mai multe investitii decit Albania, Bosnia, Croatia, Macedonia, Serbia si Muntenegru la un loc.

Totalul investitiilor din Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania si Serbia-Muntenegru a fost de 11 miliarde de dolari.

La nivel global, investitiile straine directe inregistrate in 2004 au crescut modest, cu doar 2 procente fata de 2003., ajungind la suma totala de 648 miliarde de dolari. Conform unui official ONU, "evolutia este datorata exclusive cresterii investitiilor straine directe in tarile in curs de dezvoltare".

Conform raportului ONU, nivelul record al investitiilor s-a datorat, in parte, privatizarii companiei Petrom. Investiile de tip greenfield si proiectele de dezvoltare a unor investitii existente au fost si ele importante, mai cu seama in industria auto si cea a serviciilor.

Eforturile facute de Romania in vederea aderarii la UE sint unul dintre motivele pentru care investitorii strainii au ales sa vina aici, mai noteaza autorii raportului ONU. Un alt motiv important este nivelul salariului mediu din Romania, comparabil cu cel din China si India.