Noile reglementari pentru acordarea ajutoarelor sociale ii determina pe primari sa stranga si mai mult cureaua la cheltuielile pentru dezvoltarea localitatilor.

In loc sa investeasca in canalizare, de exemplu, edilii dau toti banii doar pentru venitul minim garantat saracilor. Primarii spun ca Guvernul ar trebui sa aloce in totalitate aceste fonduri de la bugetul de stat, deoarece protectia sociala este o politica nationala.

"Legea mascheaza un dezastru economic si neputinta, la nivel national, de a gasi o solutie pentru scoaterea oamenilor din saracie", considera Emil Proscan, primarul orasului Mizil. In opinia sa, legea ar trebui corelata cu un pachet de legi care sa creeze locuri de munca.

Orase bogate, cu buget de aproape 200 de miliarde de lei pe an, precum Mioveni sau Otopeni nu au prea multi saraci carora sa le ofere venitul minim pentru subzistenta.

In schimb, Mizilul, Marasestiul sau Filiasiul, unde somajul e mare, banii care celor care au un loc de munca se duc in totalitate pentru sustinerea celor fara venituri.

Noile reglementari ale Executivului pentru acordarea venitului minim garantat sunt imposibil de aplicat fiindca primariile au ramas fara bani si nu s-a reglementat problema finantarii care vine de la bugetul de stat.

"Din 210 orase mici si mijlocii, in peste 180 nu se va respecta legea, din cauza unor sume foarte mici care vin de la bugetul de stat pentru acordarea ajutoarelor", spune Ionel Chirita, primar la Harsova si presedintele Asociatiei Oraselor din Romania.

Si asta pentru ca inca nu se stie cati bani vin dela bugetul de stat si cati trebuie sa puna primaria, pentru a-si putea achita datoriile fata de saraci. La Mizil, un oras cu 16.000 de locuitori, 2.500, adica un sfert din adultii urbei primesc ajutor social in baza legii venitului minim garantat.

La Harsova, unde traiesc aproape 20.000 de suflete, Primaria cheltuie lunar 700 de milioane de lei cu ajutoarele sociale pentru 1.500 de beneficiari. Anul acesta, spre exemplu din bugetul de stat au ajuns la Harsova 7 miliarde lei, iar din bugetul local s-au mai cheltuit alte 3,5 miliarde lei.

Sumele primite de saraci variaza intre cateva sute de mii de lei si cateva milioane. Jumatate din bugetul anual al Mizilului se duce pe plata ajutoarelor sociale.