La ora actuala, societatea comerciala Deltacons SA Tulcea, controlata de omul de afaceri Alexandru Stroe, este asemuita unui colos cu picioare de lut. Dupa ce a invadat pur si simplu judetele Constanta si Tulcea, acaparand tot ce insemna lucrari de constructie sau amenajari, SC Deltacons SA nu mai are resurse financiare pentru a finaliza ce a inceput.

Pentru a-si continua afacerile, patronul societatii Deltacons a recurs la falsuri. Astfel, dupa ce a castigat licitatiile organizate de Administratia Porturilor Maritime Constanta, prezentand documente false, conform carora nu avea datorii la buget, patronul Alexandru Stroe a reusit sa regizeze un alt tip de inselaciune.

Prin complicitatea unor angajati ai Raiffeissen Bank - Sucursala Tulcea a intocmit o scrisoare de garantie bancara in valoare de peste 16 miliarde de lei catre Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta.

Implicarea salariatilor de la Raiffesen Bank a fost demonstrata de faptul ca documentul respectiv avea toate stampilele in original, iar unele semnaturi erau si ele in regula.

Falsul a fost descoperit dupa ce a expirat scrisoarea de garantie bancara in valoare de peste 16 miliarde de lei vechi, depusa inainte de inceperea lucrarilor de Deltacons Tulcea, iar CN ACN SA a notificat compania tulceana asupra acestui aspect.

Intre timp, Administratia Canalelor Navigabile a realizat ca Deltacons nu mai dispune de capacitatea organizatorica si financiara de a continua lucrarile contractate, in special cea referitoare la consolidarea unui mal al canalului situat la km 6, in zona Agigea Rosie, unde a avut loc o alunecare de teren.

Din verificarile efectuate la emitentul scrisorii a rezultat faptul ca aceasta nu figura in evidentele Raiffeissen Bank - Sucursala Tulcea, desi documentul cu pricina continea atat antetul, cat si stampila institutiei bancare respective. Drept urmare, CN ACN SA a depus plangere penala impotriva Deltacons, iar in prezent, politia din Tulcea efectueaza o ancheta in acest caz.

Mai trebuie precizat ca firma tulceana este implicata in afacerea controversata de scoatere la suprafata a epavei navei Rostok din zona localitatii Partizani - Tulcea.

Ca urmare a acestei situatii, contractul cu Deltacons Tulcea a fost reziliat in 15 iulie 2005 de catre actuala conducere a CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, iar lucrarile neexecutate au fost scoase la licitatie si sunt in curs de perfectare noile contracte.

SC Deltacons SA Tulcea a obtinut in ultimii patru ani numeroase contracte datorita si faptului ca patronul Alexandru Stroe a fost in gratiile fostilor guvernanti. Reteta prin care societatea a intrat in colaps este una simpla.

In majoritatea cazurilor au fost incasate sume in avans, iar dupa ce au fost cheltuite in alte scopuri, conducerea societatii tulcene s-a trezit ca nu mai are banii necesari pentru achizitionarea de materiale.

Deltacons a avut parte, in ultimii ani, doar de contracte consistente, un exemplu concludent fiind contractul incheiat in 2002 cu CN Administratia Canalelor Navigabile SA, in valoare de 165 miliarde de lei.

Din contract s-au executat o serie de lucrari de protectie si consolidari constand in ramforti din beton, prefabricate, ziduri din casete, consolidari cu prefabricate, descarcatori in trepte s.a. Dar, in fapt, multe din zonele care au fost incluse in programul de amenajare arata aproximativ la fel, fiind inregistrate doar unele mici cosmetizari.

Sistemul a fost deosebit de propice pentru receptionarea unor lucrari care nici nu au fost executate, cel putin in totalitate.