Intr-un articol publicat ieri in editia online, prestigiosul cotidian The New York Times descrie realitatile actuale din Ucraina in comparatie cu cele din Romania. Autorul articolului, Nicholas Kulish, isi povesteste experienta trecerii prin Ucraina, stat afectat de o coruptie endemica.

La granita ucraineana, vamesii au incercat sa ii confiste jurnalistului american masina cu care calatorea, fiindca nu fusesera „inmuiati" de nici o atentie din partea acestuia. Ulterior, potrivit relatarilor reporterului, ei au fortat obtinerea unui bacsis sugerandu-i sa le vanda automobilul.

Pe soselele ucrainene coruptia este omniprezenta: „uniforma gri si bastonul alb-negru al politistilor de circulatie devenisera cea mai inspaimantatoare priveliste". La iesirea din tara, aceeasi poveste, remarca gazetarul.

„Cadoul? Cadoul?", l-a intrebat vamesul ucrainean pe jurnalist, care prefacandu-se ca nu a inteles ce se dorea de la el, s-a ales cu CD player-ul complet distrus. Apoi, in mod inexplicabil, vamesii l-au avertizat ca nu poate parasi tara.

Dupa 30 de ore in care s-a invartit pe langa punctul de trecere fara a obtine nici o explicatie, pretul trecerii granitei a fost o spaga de 200 de dolari, relateaza jurnalistul.

Desi autoritatile statului vecin sustin ca dupa „revolutia portocalie" tara a fost democratizata, Nicholas Kulish marturiseste ca, pe drumurile Ucrainei s-a temut „ca fiecare calatorie poate fi ultima".

Jurnalistul declara ca s-a simtit usurat cand a „reintrat in civilizatie", respectiv pe teritoriul Romaniei, „o alta fosta dictatura comunista".

„Reprezinta Romania ideea mea despre civilizatie? Raspunsul este: cu siguranta da, datorita steagului albastru cu stelute galbene de la vama – simbol al Uniunii Europene, chiar daca Romania nu este inca un stat-membru".

Jurnalistul de la New York Times sustine entuziasmat ca pe intreaga durata a calatoriei sale in Romania, nici macar o singura data nu i s-a solicitat mita, ceea ce reprezinta o diferenta ca de la noapte la zi fata de ritualul ucrainean al mitei.

„Statele aflate pe agenda de extindere a UE au, desigur, problemele lor, dar par mai stabile decat vecinul lor din nord, cu care nu si-ar dori nici in ruptul capului sa faca schimb", mai opineaza jurnalistul.