Sfarsitul saptamanii trecute ar fi trebuit sa aduca un motiv de multumire pentru toata clasa politica din Romania. Comisarul european Franco Frattini – practic vicepremier in guvernul UE –, aflat in tara noastra, a apreciat drept „impresionante" reformele din Justitie si Afaceri Interne.

Munca a doi ministri - Monica Macovei si Vasile Blaga - si a miilor de oameni din subordinea lor a fost validata la superlativ, exact de cel care trebuie sa constate daca Romania isi indeplineste in fata Europei angajamentele in acest domeniu.

Daca pentru ministrul Blaga aceasta reconfirmare vine dupa un lung sir de aprecieri pozitive facute de marea majoritate a omologilor sai din UE, pentru Monica Macovei laudele lui Frattini sunt o victorie in batalia data in ultimele luni cu toate structurile din Justitie.

Daca Europa a spus ca Macovei isi face datoria inseamna ca Justitia din tara noastra intr-adevar progreseaza!

Din nefericire, atmosfera a fost racita brusc de o grava declaratie politica facuta de presedintele Traian Basescu la Craiova: „Va asigur, si sunt documente in acest sens, ca PSD desfasoara o teribila campanie pentru un esec in intentia Guvernului de a materializa dreptul nostru de a intra in UE la 1 ianuarie 2007".

In momentul de fata, interesul national al Romaniei nu are legatura nici cu lacul rusesc – Marea Neagra, nici cu Ucraina, nici cu Transnistria. El este limpede pentru orice om responsabil, cetatean al Romaniei: integrarea tarii in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Orice intarziere in indeplinirea acestui obiectiv comparabil doar cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918 poate fi cuantificata in bani si chiar vieti omenesti.

Intarzierea va provoca pierderi de miliarde de euro in alocarea fondurilor europene, se vor amana investitii straine, vom avea mai multa vreme o asistenta medicala mediocra, o educatie si mai saraca in fonduri, sosele si mai proaste, vom ramane cu aceeasi asistenta sociala indoielnica.

Desigur ca intr-o democratie trebuie sa se exprime liber si persoanele sau partidele care nu doresc ca Romania sa mearga in Europa. Dar acest lucru trebuie sa se faca deschis si prin mijloace legale, conform Constitutiei si legilor statului de drept, nu prin sabotaje.

Or, presedintele Basescu a acuzat, practic, PSD ca saboteaza aderarea Romaniei la UE. Aceste manevre s-ar face in ciuda faptului ca anul trecut negocierile cu Europa au fost inchise de guvernul Nastase, iar PSD continua sa se declare sus si tare, prin grupul socialist din Parlamentul European, motor al aderarii Romaniei.

Daca presedintele Basescu are dovezi ca oameni din PSD actioneaza impotriva interesului national al tarii, partidul ca atare poate fi desfiintat, iar faptele intra automat in competenta Justitiei si Internelor laudate de Frattini.

Pana acum, CSAT-ul ar fi trebuit sa fie convocat de urgenta pentru a face fata acestei grave amenintari la adresa sigurantei nationale. Daca Adrian Nastase e gasit vinovat, atunci el nu trebuie doar inlaturat de la sefia Camerei, ci bagat direct la temnita grea.

Presedintele Basescu trebuie sa faca publice in timpul cel mai scurt dovezile de care dispune. Altminteri, declaratia ca PSD saboteaza Romania se intoarce automat impotriva sa.

De-a lungul timpului, Traian Basescu a facut numeroase declaratii neacoperite de dovezi: de la santajul PSD asupra lui Stolojan, retras din candidatura la presedintie, si fraudarea alegerilor nedovedita nici acum pana la grupurile de interese care-l manevreaza pe premier, mafia din Sanatate pe care nu o numeste ca sa nu o condamne deja sau sangele lui Geoana, care nu-i permite sa vada Marea Neagra asa cum o vede dansul, dl presedinte.

Afirmatii care de aproape un an arunca in aer activitatea politica normala din Romania, raportul Putere-Opozitie si chiar buna functionare a Guvernului.

La Bruxelles a castigat deja teren ideea ca aderarea Romaniei si Bulgariei trebuie amanata pentru 2008. Daca nu ne aflam in fata unui caz grav de tradare nationala din partea PSD, rezulta ca Basescu ar incerca deja sa-si gaseasca un tap ispasitor pentru acest esec.

Dupa modelul deja cunoscut: la primarie nu a putut lucra din cauza Consiliului, la presedintie nu poate lucra din cauza lui Tariceanu sau a PNL sau a presei ticalosite si uite ca nici in UE nu ne baga – desi domnia sa a dus pana si Turcia acolo – din cauza tradatorilor pesedisti.