E.ON Germania a platit 100 milioane euro pentru 51 la suta din actiunile Electrica Moldova inca din 27 aprilie. Oficial insa, contractul a fost semnat ieri, de ziua nationala a Germaniei. La semnare au participat ministrul Codrut Seres, dar si fostul ministru al economiei si comertului, Dan Ioan Popescu.

E.ON, prin Ruhrgaz, este actionarul majoritar si la Distrigaz-Nord, dar intentioneaza sa participe si la privatizarea Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord si Transilvania.

Seres le cere nemtilor sa lucreze cu companiile romanesti

Ieri, ministrul Codrut Seres le-a amintit germanilor de la E.ON ca exista niste obligatii postprivatizare care trebuie respectate. Este vorba de obligatia de a face investitii in modernizarea retelelor, dar de a lucra si cu companiile romanesti, producatoare de componente si piese necesare reabilitarii.

Mai mult, Seres i-a solicitat firmei E.ON sa se intalneasca cu reprezentantii MEC cel putin la doua saptamani pentru consultari. El le-a reamintit tuturor investitorilor din energia electrica, gaze si petrol ca beneficiile privatizarii trebuie resimtite si de catre consumatori, nu numai de investitorii strategici.

Oficialul MEC a dat de inteles ca acest principiu este valabil si pentru actualii proprietari ai Distrigaz-Sud, Distrigaz-Nord si OMV.

Intrebat de ce le-a aratat pisica nemtilor de la E.ON, Codrut Seres ne-a raspuns ca tinta a fost Distrigaz-Nord, care apartine tot E.ON: "Am primit o plangere impotriva modului in care Distrigaz-Nord a facut unele achizitii publice", ne-a declarat ministrul Seres.

OMV, GdF Si E.ON cer modificarea legislatiei

OMV, GdF si E.ON fac presiuni asupra autoritatilor romane pentru modificarea Legii achizitiilor publice. Ei au motivat ca reprezinta capitalul privat si ca pot achizitiona de oriunde vor.

Corneliu Condrea, directorul general al Directiei gaze din MEC, sustine ca normativul are aceleasi prevederi ca si legile europene in domeniu.

La randul sau, Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii de Reglementare a Gazelor Naturale, sustine ca actualii proprietari ai acestor utilitati publice incearca sa achizitioneze materiale de la afiliatele lor din tarile vecine. "Daca vor importa contoare, aparatura de reglare, tevi, conducte si piese specifice, furnizorii romani vor fi redusi la zero".

E.ON: "Scumpim, deoarece suntem o companie normala"

Walter Hohlefelder, membru in Consiliul de Administratie al E.ON Germania, a declarat, ieri, ca Electrica Moldova va beneficia de doua feluri de investitii: rapide si pe termen lung.

Cele rapide au ca tinta piata liberalizata, deoarece se intentioneaza impartirea companiei in doua - furnizor si distribuitor. Investitiile in infrastructura se vor intinde pe 25 de ani si vor viza cresterea calitatii retelelor de distributie si a serviciilor.

Intrebat daca va creste tarifele de difuzare si distributia energiei electrice, Walter Hohlefelder a raspuns: "Bineinteles, suntem o companie normala. Investitiile, calitatea operationala si amortizarile sunt deja discutate".