Chiar si dupa 15 ani de la revolutie ne suna in urechi o obsedanta intrebare: „Cine a tras in noi, 21-22"? Documentarul „1989. Sange si Catifea" si-a propus sa raspunda la aceasta intrebare. Problema este, ca si in cazul „Memorialului Durerii", ca ora de difuzare este 23.30.

In fiecare seara de marti, TVR 1 gazduieste mai multe filme documentare, iar debutul (4 octombrie) este asigurat de „1989. Sange si Catifea", realizat de Cornel Mihalache.

Pentru realizarea acestei serii de filme documentare, Cornel Mihalache propune o abordare mai interesanta: nu prezinta doar punctele de vedere ale personalitatilor politice implicate in Revolutia Romana, ci si „viziunea" unor copii privind revolutia romanilor.

Prin urmare, personajele documentarului, realizat in trei episoade de cate 45 de minute, sunt revolutionari, membri ai Colegiului Director al Institutului Revolutiei Romane, proaspat infiintat, printre care: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, Emil Cico Dumitrescu, Mihai Montanu, Oliviu Tocaciu.

De asemenea, „Cine a fost Ceausescu?" si „Ce s-a intamplat in 1989?" sunt intrebari la care au raspuns 350 de copii aflati in clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a din 60 de scoli din Muntenia, Oltenia, Banat si Ardeal.

„Eu cred ca Ceausescu a fost indepartat de la conducere pentru ca oamenii munceau toata ziua, dadeau alimente la stat, iar noaptea cand veneau acasa, Ceausescu le oprea lumina ca zicea sa se culce, sa se odihneasca", este parerea unui elev.

„Nicolae Ceausescu te lua de pe drum daca nu aveai de lucru si te baga in serviciu. Pana in ziua de astazi, acuma ei gasesc motive ca sa te arunce de la lucru afara. Atunci era foarte bine. Te duceai, stateai la coada, luai lapte, luai carne, luai pe bonuri, dar acum nu mai sunt asa cum era atunci. Atunci era foarte bine. Era si bine, era si rau, dar acuma, fiindca el a picat este foarte rau.

Acuma lumea si-a dat seama cat e de rau sa fie fara un om care-l stia toata lumea destul de bun, dar pe unele parti era si rau", este parerea unui alt elev.

Un elev: „Nicolae Ceausescu te lua de pe drum daca nu aveai de lucru si te baga in serviciu"

Copiii cred ca regimul comunist a fost bun, iar acest lucru se explica prin lipsa unei informari corecte din partea parintilor si a profesorilor. Aceasta este si parerea istoricului Armand Gosu: „Suntem nostalgici dupa regimul comunist pentru ca s-au creat niste mituri, iar trecutul, dupa atatia ani, nu mai pare urat, ci este privit cu o unda dulce-duioasa.

Atitudinea copiilor fata de regimul comunist este simpla, pentru ca si parintilor lor, care erau destul de tineri in timpul regimului comunist, nu li s-a explicat prea bine ce este cu acest sistem. Contactul lor nu a fost violent, si au ramas cu impresia ca nu a fost chiar atat de rau. Ca au fost si lucruri bune. Iar copiii sunt victime ale dezinformarii.

Iar daca Televiziunea Romana ar fi difuzat Memorialul Durerii la o alta ora decat dupa 12.00 noaptea, atunci nivelul de informare ar fi fost mult mai bun. Traim intr-o eroare, iar comunismul nu a fost atat de frumos pe cat pare".

„Mult timp comunismul a oferit ideea de «sistem perfect». Nostalgia apare nu in ceea ce inseamna concret sistemul comunist, ci in ceea ce s-a vrut a fi si s-a crezut a fi fost. Este greu sa ajungi la perfectiune si atunci cand crezi ca ai gasit-o sa renunti.

Nostalgia, in acest caz, nu poate sa apara decat daca se face confuzie intre forma si esenta sau, mai rau, se face totala abstractie de esenta", este de parere Mirela Bejan, profesor de istorie.

In primavara acestui an, in Caravana „Dacia Literara la tara", o eleva spunea: „Cred ca unii l-au omorat pe Ceausescu ca sa vina altii in locul lui si sa-i ia puterea.

Reporter: Si asta a fost un lucru bun sau rau? Eleva: Nu, a fost o crima, si crima nu este un lucru deloc bun. Reporter: Si ce ar fi trebuit sa se intample dupa parerea ta? Atunci, in ’89? Cum ar fi trebuit sa procedeze oamenii? Eleva: Pai, daca l-au omorat, trebuia sa se caute criminalii si sa-i inchida in puscarie, sa-i pedepseasca, pentru a nu mai face alte crime si alte fapte rele".

Serialul se va difuza dupa cum urmeaza: marti, 4 octombrie, de la ora 23.30, primul episod, iar pe 11 si 18 octombrie, la aceeasi ora, cel de-al doilea, respectiv al treilea episod.

Dialogul viu si incitant isi propune sa mai scoata cateva foite de ceapa de pe „adevarurile revolutiei". Daca va reusi, asta ramane de vazut.