Summitul UE-Rusia debuteaza astazi la Londra, insa Moscova nu a reusit sa obtina de la oficialii europeni schimbarea regimului vizelor pentru cetatenii rusi care calatoresc in spatiul Schengen, informeaza agentiile internationale.

„Recentele discutii pe care le-am avut cu partenerii nostri europeni la Luxemburg, Bruxelles si Londra ne-au creat impresia ca inca nu exista un consens intre statele membre ale UE, in ceea ce priveste aceasta chestiune", a declarat ieri Vasili Lihaciov, deputat in Duma de Stat, citat de Ria Novosti.

Oficialii europeni doresc ca in schimbul schimbarii regimului vizelor, Rusia sa semneze un tratat care sa faciliteze expulzarea imigrantilor ilegali, insa Moscova nu doreste, cel putin deocamdata, sa semneze un astfel de acord.

Ofensiva diplomatica a Moscovei este condusa chiar de Vladimir Putin, care are astazi o intrevedere cu premierul britanic Tony Blair.

Putin a avut ieri o agenda incarcata, el avand numeroase intrevederi la Bruxelles cu oficiali ai Uniunii, in speranta unui compromis pe ultima suta de metri.

Astazi, presedintele rus va raspunde intrebarilor jurnalistilor intr-o conferinta de presa maraton, la care mai participa presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso si Inaltul reprezentat pentru politica externa al UE, Javier Solana.

Schimbarea regimului vizelor avea o valoare deosebita pentru Moscova, cu atat mai mult cu cat Uniunea Europeana este principalul partener economic al Rusiei.

Rusia este insa deranjata de ambitiile politice ale UE in spatiul ex-sovietic, si de faptul ca Bruxelles-ul sprijina democratizarea si liberalizarea statelor din regiune, aflate in acest moment sub influenta Kremlinului.

O data cu extinderea in Est, Moscova nu mai trateaza doar cu componenta economica a Uniunii, ci si cu cea politica, caz in care optiunile sale sunt limitate. Din punct de vedere geopolitic, Rusia si-a „castigat" un nou competitor in est, si anume UE. In prezent, Moscova are doar doi aliati puternici in UE, si anume Franta si Germania.

Cele trei state au creat in 1997, asa numitul mecanism al „troicii europene", care a functionat in timpul razboiului din Irak. Mecanismul si-a demonstrat eficienta in numeroase cazuri, insa nu si de aceasta data, cetatenii rusi mai avand de asteptat pana sa intre fara viza in spatiul Schengen.