Pentru privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud, toti cei 10 investitori care au depus scrisori de intentie pana la jumatatea lunii septembrie au ramas in cursa, potrivit unui comunicat remis ieri de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie. Investitorii vor achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

Cele 10 companii intrate de ieri in cursa de privatizare sunt: AES-SUA, CEZ-Cehia, Enel-Italia, EnBW-Germania, E.On-Germania, EVN-Austria, Gaz de France-Franta, Iberdrola-Spania, RWE-Germania si Union Fenosa-Spania.

"Urmatoarea etapa este cea a selectiei competitive a ofertelor acestor potentiali investitori", mai precizeaza sursa citata. Capitalul social al societatii, la sfarsitul lunii iulie a.c., era de 191,30 milioane de lei noi, avand o cifra de afaceri de 1,11 miliarde RON.

Electrica Muntenia Sud deserveste peste un milion de consumatori din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov. Aceasta este cea de-a cincea filiala a SC Electrica scoasa la privatizare de statul roman.

Privatizarea Electrica Moldova s-a finalizat

Procesul de privatizare a filialei Electrica Moldova a fost finalizat ieri prin transferul de actiuni, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 100 milioane euro, compania germana E.ON detinand in prezent 51% din actiunile companiei.

"Cu aceasta investitie, de 100 milioane de euro, cu Electrica Moldova si Distrigaz Nord, E.ON va deveni cel mai important investitor din Romania", a declarat Walter Hohlefelder, membru in Consiliul de Administratie al E.ON.

Conform contractului de privatizare, E.ON a platit pentru pachetul de actiuni cumparat, care reprezinta 24,62% din capitalul social al societatii, 31,4 milioane de euro, restul de 68,6 milioane euro reprezentand suma aferenta majorarii de capital, in urma careia participatia companiei germane a crescut la 51%.

Totodata, reprezentantii diviziei de energie a noului actionar majoritar au anuntat ca vor schimba numele societatii in E.ON Moldova.

Intrebat ce alte privatizari majore din domeniu au mai starnit interesul companiei, Hohlefelder a raspuns ca ar exista un interes in ceea ce priveste filialele Muntenia Sud si Muntenia Nord si Transilvania Sud si Transilvania Nord, dar in prezent nici o companie nu are voie sa detina mai mult de 33% din piata de profil, deoarece acest lucru ar incalca regulile de monopol, de aceea isi vor indrepta atentia si catre sectorul de productie.

CEZ preia azi filiala Oltenia

Azi va avea loc finalizarea privatizarii celei de-a patra filiala a societatii Electrica SA, care va fi preluata de catre compania ceha CEZ.

Pentru cumpararea directa a unui pachet de 24,62% din actiunile Electrica Oltenia, compania ceha va achita 47,4 milioane de euro, urmand sa investeasca inca 103,6 milioane de euro, asa incat participatia sa ajunga la 51%.

Privatizarea filialelor Electrica a inceput cu Banat si Dobrogea, care au fost achizitionate de grupul italian Enel. Investitia grupului italian se ridica la 111,8 milioane de euro, din care 35,1 milioane euro reprezinta cumpararea directa a pachetului de 24% din actiuni.

Pe langa suma platita pentru pachetul de 51% din capital, Enel a preluat si datoriile celor doua societati, de aproape 100 milioane de euro. In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, autoritatile au decis ca de la toate cele opt filiale ale societatii Electrica SA 12% din actiuni sa fie alocate pentru despagubirea fostilor proprietari.

Referitor la tarifele practicate la consumatorii casnici, ministrul economiei, Codrut Seres, a precizat ca preturile nu vor fi diferentiate pe filiale pentru ca sunt tarife reglementate de autoritatea nationala. Insa, acest lucru se poate practica pana la deschiderea totala a pietei energiei, termenul propus de autoritati fiind de 1 ianuarie 2007. In prezent gradul de deschidere a pietei energiei este de 83%.