Fortele de opozitie din Belarus si-au desemnat un candidat unic pentru alegerile prezidentiale din 2006. In persoana docentului Aleksandr Milinkevici.

"Este un fel de Iuscenko al Belarusului pentru Lukasenko", au exclamat intr-un glas analistii de la Minsk. Cu alte cuvinte, primul pas spre o "revolutie colorata" a fost facut. Ramane de scris scenariul pentru "filmul evenimentelor", un film cu final previzibil - inlaturarea de la putere a actualului sef al statului.

Schimbarea de regim in Belarus, aceasta fosta republica sovietica membra acum a Uniunii Rusia-Belarus, stranie structura interstatala, existenta mai mult pe hartie si care are reglementata in special colaborarea pe linie militara, a devenit un fel de prioritate a Occidentului, de la SUA la UE.

Mai mult, la fiecare din ultimele lui turnee europene, presedintele american, George W. Bush, a prezentat aceasta chestiune ca o datorie de onoare a Uniunii, ba chiar a Rusiei. Din dorinta de afirmare, de sporire a capitalului lor politic si electoral, unii si altii s-au pus pe treaba.

Uitand ca Belarus nu este Georgia sau Ucraina. E nevoie de tehnici noi. Aceasta noua strategie se cauta acum in Belarus. Ca opozitia si-a ales un candidat unic nu inseamna mare lucru.

Este insa deosebit de important faptul ca acest Milinkevici nu a avut pana acum tangenta cu marea politica. Om de stiinta, docent, el si-a dedicat o buna parte a vietii muncii sale. A fost, la un moment dat, viceprimarul orasului Grodno, localitate unde s-a nascut, a crescut, a studiat si a predat.

Pentru alegatorul din Belarus, satul de functionari corupti, acest fizician ar putea insemna salvarea. Dar numai Milinkevici poate obtine increderea concetatenilor sai.