Ungaria nu ar trebui sa renunte la forint sau la independenta monetara, in cazul in care costurile adoptarii monedei europene sunt prea ridicate, a declarat premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, informeaza Mediafax.

"Nu avem nici un motiv sa renuntam la moneda nationala cu orice pret", a mai spus el. Premierul ungar informase saptamana trecuta ca se va proceda la o reanalizare a planurilor de adoptare a euro in 2010, ca urmare a revizuirii deficitelor bugetare ale anilor 2005 si 2006. El nu a declarat, insa, oficial, ca termenul fixat pentru introducerea monedei euro este imposibil de respectat.

Revizuirea deficitului bugetar ungar a fost generat, partial, de afirmatiile reprezentatilor Comisiei Europene, potrivit carora sumele alocate construirii de autostrazi sunt prea ridicate. Tinta deficitului bugetar a fost majorata pentru acest an de la 4,7% din PIB, la 6,1%, iar cel pentru 2006, de la 2,9% din PIB la 4,7% din PIB.

"Ar trebui sa renuntam la construirea de autostrazi doar pentru a putea introduce euro in 2010? Nu voi renunta la nici un metru de autostrada, insa nu voi sprijini nici un deficit bugetar ridicat", a subliniat Gyurcsany.