Desi ulterior mineriadei membrii guvernului au afisat o nota de normalitate, din stenograma se vede bine preocuparea fata de reactia internationala, in primul rand prin blocarea unor acreditive.

N-a avut nimeni curajul sa-l traga de urechi pe Iliescu ca a acceptat punctul 4 din comunicatul comun Iliescu-Cozma ("Presedintele Romaniei a fost de acord ca prin Ministerul de Interne sa se cerceteze daca exista mineri arestati si decedati"). Nu s-a interesat de civilii decedati, dar a acceptat ca la cercetari sa participe trei delegatii desemnate de mineri.

Documentul este important si pentru dezvaluiri grave - faptul ca minerii au folosit trotil la atacul asupra guvernului (dupa ce in prima zi s-au "limitat" la cocteiluri Molotov), dar nu s-a intreprins apoi nimic pentru a-i aduce in instanta pe cei care au folosit explozibili, ca adevarati teroristi (la un moment dat se vorbeste chiar de "capacitatea" guvernului de a instrumenta juridic faradelegile comise de mineri - s-a vazut cati ani au trecut).

Omul care pare lucid in a informa corect opinia publica este Eugen Dijmarescu, convins ca au fost victimele unui atentat la adresa democratiei. Tot acesta nu intelege "cine este guvernul Romaniei" in acele zile. Mare lucru ca s-a recunoscut ca penibilul de la Camera Deputatilor a fost salvat de poetul Ioan Alexandru.

Realizam acum ca Frumusanu, Crainiceanu si militarul in termen Nicolae Lazar au murit in 1991 doar ca sa aiba de ce sa se impace in 2005 Ion Iliescu si Petre Roman, dupa ce acesta din urma a denuntat comunicatul presedintelui Romaniei drept "negru", a catalogat documentul Cotroceniului ca lipsit de bun-simt, iar cardasia Iliescu-Cozma a denumit-o "puci comunist".

Abia daca se pomeneste ca nu s-a intervenit pentru a preveni venirea minerilor, naraviti la astfel de excursii. In rest, va lasam pe dvs. sa judecati.

Sedinta a inceput la ora 17.10

Dl Petre Roman

Am tinut sa facem aceasta intalnire. Vreau sa fac cateva aprecieri in legatura cu aceste zile nenorocite; sa constatam ca, daca procedura legala nu este indeplinita, totusi am decis cu toate fortele politice; am convins si gruparea parlamentara FSN sa participe la negocieri pentru formarea unui nou guvern.

Sa vedem ce avem de facut, strict, curent, pentru ca altceva nu ne permitem sa facem.

Totusi acele afaceri curente care sunt vitale pentru tara sa mearga.

Am facut aprecierea, asa cum am spus si in ziua cand am fost la Parlament, ca ne asumam raspunderea pentru mentinerea ordinii de drept si am facut-o si vreau sa o subliniez in numele dumneavoastra pentru ca, in ciuda acestor agresiuni incredibile, totusi cladirea Guvernului nu a fost ocupata, cladirea Televiziunii nu a fost ocupata, in Capitala in zonele acelea nu au fost perturbari, in tara

nici atat nu au fost; nu a fost niciodata in pericol stabilitatea nationala, in sensul global al cuvantului.

A fost o defectiune la Parlament, care nu ar fi trebuit sa aiba loc, pentru ca trupele de jandarmi erau pregatite sa intervina si acolo se putea evita patrunderea lor in cladire daca gruparea de elita care era acolo ar fi fost pusa in functiune la timp.

Nu s-a patruns nici in Presedintie, tot datorita trupelor masive de jandarmi.

Astazi dimineata a fost lichidata si chestiunea de la Universitate.

Ar fi bine sa mentionam ca, in ciuda acestor grave dezordine, totusi fortele de ordine publica si toate compartimentele Guvernului au functionat si putut stavili si elimina.

In acest proces, din pacate, s-a putut ajunge la aceasta imagine ca Guvernul isi da demisia, ceea ce nu este adevarat.

Ceea ce am facut noi nu este o demisie, este a pune la dispozitie mandatul pentru o solutie politica, ceea ce este diferit.

Acest lucru nu este nici corect, nici in regula. Da imaginea ca acest Guvern a fost schimbat sub presiunea strazii si asta creeaza un precedent periculos si mai ales aproape ca a lichidat credibilitatea atat de greu castigata in Romania.

Domnul Isarescu a spus ca practic toate legaturile financiare au fost blocate.

Dl Bogdan Marinescu

Totusi, imprumutul Bancii Mondiale pentru Ministerul Sanatatii ramane valabil si intra in vigoare la 1 octombrie.

Dl Petre Roman

Da. In rest, tot ceea ce era, pana si creditul pentru Cernavoda al guvernului canadian, a fost blocat.

Dl Eugen Dijmarescu

Toate acreditivele referitoare la operatiunile de import-export ale Romaniei, inclusiv cel pentru imprumuturile de baza, petrol, gaze, energie, sunt in momentul de fata blocate, pentru ca nu exista la ora actuala in Comunitatea Internationala o incredere in fortele politice din Romania, in afara acelor cu care au negociat pana in momentul 24 septembrie 1991.

Dl Petre Roman

Este foarte prost.

Deci oricum nu mai avem posibilitatea sa ne mai intalnim inainte de aparitia acestui nou guvern, care la randul lui este un guvern de tranzitie, pentru ca intr-un termen scurt urmeaza alegeri. Nu stiu in cat timp, dar este un lucru cert ca urmeaza alegeri generale. Chiar daca nu aveau loc aceste elemente, in sase luni aveau loc si acum trebuie aduse mai aproape.

Am afirmat ca din acest guvern de tranzitie nu voi face parte, dar din partea FSN-ului negociez politic acest guvern, care trebuie sa reflecte situatia electorala.

Cred ca noi trebuie sa ne exprimam speranta ca, in ciuda acestor evenimen-te, procesul de reforma economica initiat si condus de acest guvern nu se opreste si nu se blocheaza, nu se stopeaza.

Cand se va produce acest eveniment nu pot sa spun, este o chestiune de negociere politica.

Noi pana atunci sa ne ocupam de afacerile curente, pentru ca nu exista o tara, un stat care sa ramana fara executiv. Asa ceva nu exista si nu are nici un sens. Chestiunea este foarte clara.

In aceste cateva zile greul problemelor, dificultatilor si al ripostei l-au dus Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor si intr-o anumita masura al Energiei si al Comunicatiilor.

Vreau sa va declar ca sunt foarte multumit ca am reusit sa ripostam si in ciuda unor enorme semne de intrebare legate de faptul ca armata, ca si Ministerul de Interne, nu putea sa foloseasca mijloacele de foc, in timp ce de partea cealalta se putea face orice, adica, Doamne fereste!, daca ar fi avut arme. Oricum un cocteil Molotov era o arma de ucidere. Trotil au avut. A doua zi au pus trotil.

Deja acestea erau arme. Am spus aceasta si prin comunicatul de aseara de la televiziune.

Foarte pe scurt sa vedem care sunt problemele foarte stringente pentru fiecare minister.

Una din problemele foarte importante este mesajul catre exterior. Aici Ministerul de Externe... Cam acesta este mesajul catre exterior. In acest context, daca procesul de reforma si programele economice de fond, strategice se continua, nu exista nici un motiv ca sa inceteze cooperarea cu Romania.

Dl Eugen Dijmarescu

Va rog sa-mi permiteti sa sustin urmatorul lucru: in urma desfasurarii evenimentelor din ultimele patru zile la Bucuresti Romania a fost readusa la nivelul anului 1982, cand a incetat orice legatura cu Comunitatea Internationala si a ramas sechestrata in fostul lagar comunist.

Acesta nu mai exista.

Regretabil este faptul ca evenimentele care s-au produs, in acest nou context european, astazi izoleaza Romania pe o perioada foarte indelungata.

Este de datoria noastra sa informam tara ca, pe langa faptul ca toate revendicarile pe care Liga sindicatelor miniere din Valea Jiului le-a formulat, gasisera rezolvarea in negocierea cu Guvernul Romaniei in doua randuri: la 18 septembrie si la 23 septembrie 1991.

Aceasta categorie sociala, profesionala este cea care primeste gratuitati, numai ca gratuitati peste 13.000 de lei lunar, adica mai mult decat salariile din toate celelalte ramuri ale economiei nationale, plus salariu.

Dl Constantin Fota

Plus 20.000 de lei salariu.

Dl Petre Roman

Salariul variaza.

Dl Eugen Dijmarescu

Vreau sa spun urmatorul lucru: ca a fost foarte greu dupa 13-14 iunie ca Romania si in particular dupa 28 iunie acest Guvern sa dea Romaniei o fata in lume iar in momentul acesta toata aceasta fata a fost murdarita de vandalismul, faradelegile savarsite de mineri si cei care li s-au alaturat din Bucuresti.

Este clar ca aceasta lovitura de stat, indreptata nu impotriva Guvernului, ci impotriva stindardului democratiei in Romania, pune acum problema de foarte lunga durata a reconsiderarii statului international si national al statului de drept in aceasta parte a Europei.

Acesta este pretul pe care tara trebuie sa inteleaga ca-l va plati ca urmare a acestei intempestive, organizate subversiv vizite a minerilor la Bucuresti. Si fata de aceasta eu cer tuturor organelor abilitate sa se deschida o procedura judiciara de anvergura.

Daca ei au fost varful de lance, trebuie desfacut intreg mecanismul si spus clar natiunii cine se face vinovat, pentru faptul ca s-ar putea ca in aceasta iarna minerii din Valea Jiului sa nu poata sa inlocuiasca cu productia de carbune necesar, de petrol si gaze pentru energie.

S-ar putea ca agricultura sa nu poata sa beneficieze de fondurile necesare pentru ca productia agricola sa intre in hambare si sa avem paine pe masa la anul si in acelasi timp darea inapoi, grava, de la faptul ca democratia politica a suferit o infrangere prin concesii inacceptabile din punct de vedere constitutional.

Dl Petre Roman

Vreau numai sa subliniez o ches-tiune: intr-o democratie increderea se sprijina pe oameni si ea se construieste. Ea nu se sprijina pe ceea ce se numea inainte pe platforma ideologica comu-na, lucru absolut fals si tipic sistemului comunist. Se sprijina pe o constructie intre oameni.

Din acest punct de vedere toata constructia relatiilor cu Comunitatea Internationala se sprijinea pe increderea in oamenii cu care au tratat diversele guverne si institutii internationale, cu alte cuvinte membrii acestui Guvern.

Aceasta echipa fiind intr-un fel eliminata, nu printr-un pact democratic, inseamna ca ei raman cu increderea in noi si nu in altcineva.

Daca am fi fost un guvern inlocuit printr-un act democratic, automat increderea se transfera la noul guvern.

Dar eliminandu-se prin forta orice legatura de incredere ramane numai asupra celor cu care ele au fost construite si nu se mai transfera practic nimic in continuare.

Nu trebuie inteles ca Romania se sprijina si exista numai prin noi.

Este departe de mine acest gand, ma refer la acest aspect concret al legaturilor si relatiilor care s-au creat cu atata greutate cu Comunitatea Internationala, aflate acum intr-un grav pericol.

Eu as mai face o observatie, si anume ca o modalitate mult mai putin eficace, dar este totusi o modalitate, de a mai schimba ceva, daca noul guvern va avea capacitatea sa instrumenteze juridic toate faradelegile comise. Atunci am putea sa aratam ca de fapt acest stat de drept functioneaza si noul Guvern capata o anumita forta si credibilitate. Altfel, situatia mi se pare complicata si foarte ingrijoratoare.

Cred ca noi trebuie sa spunem adevarul tarii si mai ales, ca ultima remarca, sa respingem categoric aceasta incercare a acestui om fara de lege, care se spune ca este lider al minerilor, ceea ce eu refuz sa cred, aceasta incercare de a arunca pe spinarea Guvernului responsabilitatea pentru violenta.

Este un act tipic comunist: eu lovesc, eu omor, dar de vina sunt cei care m-au adus aici.

Nu exista nici un fel de notiune de democratie si de ordine de drept.

Din acest punct de vedere acest comunicat foarte negru pentru aceste zile din istoria Romaniei semnat de presedintele tarii, cu un om pe care-l putem caracteriza, fara nici un fel de ezitare, fara de lege, cuprinde doua referiri, care arata clar ca actiunea lor nu a avut nimic de-a face cu revendicarile sindicale si imi permit sa spun lucrul acesta pentru ca el constituie un argument de o soliditate de neclintit.

La pct. 3 al acestui comunicat se spune ca "referitor la revendicarile minerilor din Valea Jiului, care fusesera discutate si solutionate de Guvern...". Deci daca fusesera discutate si solutionate de Guvern, atunci ce au mai cautat aici?

La pct. 5 se fac alte referiri Ð "ca responsabilitatea sa cada fostului prim-ministru pe motiv ca acesta nu a rezol-vat integral revendicarile minerilor".

Cu alte cuvinte, cu cutitul la gat, daca nu faci tot ce spun eu acolo... ei, bine, uite ce-ti fac eu tie. Atunci pentru orice om, dotat cu bun-simt, lucrurile sunt foarte clare.

Dl Victor Stanculescu

Imi pare rau ca noi nu am fost suficient de fermi si dupa 13-15 iunie, si dupa accidentul pe care l-a comis Cozma si l-am scapat printre degete; aceasta i-a incurajat. A taraganat si Parlamentul dosarul, nu s-au tras concluzii clare si s-a aratat cu degetul in directia in care trebuia si uite ca si-a permis sa faca din nou ceea ce au facut, mai grav, fortand si procesul politic.

Dl Petre Roman

Este adevarat ca noi am subevaluat rezultatul evenimentelor din 14-15 iunie si aceasta am platit-o acum.

Dl Niculae Spiroiu

Unul dintre cei care i-au incitat si aici, la Guvern, inclusiv si joi, si care i-au intors de la Gara Basarab, spunandu-le ca au morti si raniti, a fost Popescu Silviu, fost ofiter.

Dl Victor Stanculescu

Si la televiziune a intervenit.

Dl Niculae Spiroiu

Pentru care inca de acum o luna am cerut Procuraturii Generale, pentru ca inca de la mitingul de acum o luna si jumatate din Piata Palatului a incitat la formarea de grupari paramilitare ca sa rastoarne puterea.

M-am adresat Procuraturii Generale, cum se poate, chiar atunci cand a coborat de la tribuna, sa fie legat, arestat. Si acum trei zile am cerut sa fie arestat, dar mi-a spus sa duc caseta, martori.

Acesta este cel care a incitat si i-a adus inapoi, el fiind din partea Aliantei Civice.

Trebuie mai multa fermitate si in justitie; ma refer la Procuratura Gene-rala. Acesta trebuia arestat.

La un moment dat, poate si sub presiunea oboselii, poate a nervilor, am vrut sa-l activez si sa-l fac ofiter in rezerva, care apoi daca incalca niste regulamente... Am cautat in regulamente, nu s-a prea gasit. Acesta trebuie inlaturat.

Dl Adrian Severin

In primul rand, nu stiu daca toti colegii in curgerea evenimentelor au putut sa afle si de aceea imi permit sa va completez eu in legatura cu acest lucru, domnule prim-ministru, consider ca toti colegii echipei noastre, toti colegii nostri trebuie sa stie ca domnul Petre Roman nu a depus demisia Guvernului, nu a cerut demisia Guvernului.

Spun acest lucru pentru ca dl Petre Roman o putea face si fara sa consulte colegii, dar de regula aceasta presupune si o consultare cu colegii din cabinet. Domnul prim-ministru in acest caz nu s-a consultat cu membrii de cabinet, pentru ca nici nu a cereut demisia.

Aceasta a fost o ipoteza discutata printre multe altele si cei care am fost impreuna ultima data in Consiliul Superior al Apararii - extraordinar - largit poate sa confirme ceea ce spun eu acum in fata colegilor care nu au fost prezenti ca domnul prim-ministru nu a depus demisia Guvernului, demisia acestui cabinet.

Aceasta demisie care a fost anuntata ca acceptata a reprezentat fara indoiala o solutie pe care domnul presedinte Iliescu a considerat-o util sa o adopte sub presiunea minerilor si in speranta ca acest sacrificiu va fi de natura sa puna capat tulburarilor si sa determine pe aceste grupuri, compuse din mineri si alte persoane, sa inceteze anarhia si sa se intoarca la locurile lor de unde au venit.

Din pacate, cred ca putem fi de acord, la aceste evenimente am asistat cu totii, ca acest sacrificiu a fost inutil pentru ca nu demisia anuntata a Guvernului a pus capat anarhiei, ci, cred eu, interventia trupelor de ordine, conduse de cele doua ministere al Apararii si de Interne.

Sigur ca poate ne-am fi dorit o interventie si eu as fi dorit o interventie suficient de puternica si pentru a preveni venirea minerilor.

Acest lucru nu s-a putut intampla din cauze multiple si neimputabile acestor ministere.

Dl Eugen Dijmarescu

Neimputabile acestor ministere.

Dl Adrian Severin

Neimputabile acestor ministere si acestui Guvern, dar cu mijloacele de care ei au dispus au determinat reintroducerea ordinii, reinstaurarea ordinii.

Dupa parerea mea, lucrul acesta este important din mai multe motive si de aceea am tinut sa subliniez, nu numai ca un simplu omagiu la adresa colegilor nostri, care au coordonat acest actiuni pentru imprejurarea ca evenimentele din aceste zile demonstreaza ca nu prin tratative, negocieri cu elemente huliganice, teroristii, sa poata asigura linistea si ordinea, ci printr-o atitudine de fermitate,

care folosind cu inteligenta mijloacele de care dispui sa reusesti sa salvezi institutiile statului.

Din nefericire, acest comunicat la care domnul prim-ministru a facut re-ferire contine si alte formulari, pe care le consider periculoase nu numai pentru noi, ci periculoase pentru insasi autoritatea si credibilitatea acestui stat.

De pilda la pct. 4: "Presedintele Romaniei a fost de acord ca prin Ministerul de Interne sa se cerceteze daca exista tineri arestati si decedati".

La efectuarea cercetarii vor participa si trei delegatii desemnate de mineri. Se sugereaza ca, daca exista mineri arestati, acestia urmeaza sa fie, evident, eliberati.

Se spune foarte clar ca delegatii minerilor vor interveni in activitatea Ministerului de Interne ca sa verifice modul in care isi indeplineste acesta activitatea, sa verifice misiunea pe care o are de indeplinit.

Acest lucru, o asemenea prevedere este pur si simplu un pericol la adresa organizarii statului de drept, un pericol in sine si un pericol prin precedentul pe care il creeaza.

In al doilea rand, se spune la pct. 5, ultima parte, pe care nu a citat-o dom-nul Petre Roman, se spune ca se va cere Parlamentului constituirea unei comisii speciale, condusa din reprezentantii tuturor partidelor, care sa cerceteze cauzele care au condus la aceasta situatie, stabilind responsabilitati legale.

La alineatul 2, dupa ce se vorbeste de Guvern, se spune ca responsabilitatea este integrala a Guvernului si ca aceasta Comisie urmeaza ca din membrii Guvernului sau din structurile guvernamentale sa gaseasca si persoanele care vor raspunde legal.

O asemenea prevedere, idee, masura preconizata intr-un stat de drept, intr-un stat modern sunt pur si simplu un pericol la adresa de stat de drept, modern, care pretinde sa intre intr-o Europa civilizata.

Nu mai vorbesc de faptul ca acest comunicat a fost semnat, avand ca semnatar, alaturi de presedintele Romaniei, care este nu o persoana fizica, ci in primul rand o institutie sacra a acestei tari, de un infractor de drept comun, care este acest Miron Cozma, care la infractiunea ca aceea pe care domnul ministru Victor Stanculescu a comunicat-o mai devreme, de omor prin imprudenta, adauga acum niste infractiuni din cele mai grave.

Din acest motiv, in timpul probabil putin care a mai ramas una din preo-cuparile noastre trebuie sa fie in masura in care se mai poate, trebuie sa fie reabilitarea institutiilor statului. Aceste institutii care au fost terfelite si in aceasta materie, onoarea nu este numai o chestiune de morala, ci de eficacitate politica, interna si externa.

1) Propun ca institutiile specializate sa treaca imediat, dupa caz, la arestarea, anchetarea si trimiterea in judecata a celor care s-au facut vinovati de aceste acte de vandalism si Guvernul Romaniei sa ceara domnului presedinte Iliescu sa denunte aceste comunicate, care le-a acceptat cu intentii pioase din dorinta de a pune capat anarhiei, razmeritei si le-a acceptat, evident, sub presiuni teribile.

Acceptate fiind sub presiuni teribile, aceste presiuni au incetat nu datorita demisiei Guvernului, ci datorita eficientei interventiei institutiilor specializate ale statului, intrand in structurile gu-vernamentale, ca odata incetate aceste presiuni, un asemenea document, acceptarea in asemenea circumstante sa fie denuntat.

Sper sa puteti fi de acord cu acest punct de vedere. Acest document fiind un pericol, nu numai la adresa noastra, a acestui Guvern, care totusi a facut ceva pozitiv in istoria tarii, dar este un pericol pentru tara, in perspectiva.

Dl Petre Roman

Un singur lucru este de subliniat, ca un guvern are o responsabilitate politica, niciodata legala.

El raspunde politic pentru actele lui, dupa care, vorbesc intr-o democratie, daca linia sa nu place, este dezavuat in Parlament sau de alegeri.

Este clar si simplu.

A admite insa acest lucru inseamna a ne intoarce la practica comunista.

Era un ministru de vina, daca nu convenea ceea ce a spus, nu mai apuca sa aplice, pentru ca putea sa fie si judecat.

Acest lucru este foarte clar.

Vreau sa spun sa nu ne facem iluzii.

Noi am facut o deschidere extraordinar de importanta si mare, de ruptura cu vechile randuieli si vechile structuri, dar stim foarte bine ca si costurile au fost destul de mari, atat cat am putut sa le anuntam.

Ele au fost mult mai mari, datorita faptului ca structurile administrative vechi, care vrand, nevrand cu care trebuia sa operam au rezistat nu numai orbeste, dar chiar cu foarte clara intentie de a ne sabota.

Cert este ca trebuie sa fim constienti cum este cu mutarea in plic. Probabil intr-o tara fragila, din punct de vedere al coexistentei activitatii politice, vor fi incercari de a se arunca pe umerii nostri.

Va rog sa fiti demni in aceasta chestiune, sunt convins ca nu aveti nici un fel de teama ca am facut greseli care sa poata influenta cine stie ce si sa fiti convinsi nu numai ca timpul va rezolva aceste lucruri, dar va da dreptate acelor care o merita si au practicat-o la randul lor. Si din acest punct de vedere noi suntem aceia.

Dl Doru Ursu

Multe probleme as avea de ridicat. Am avantajul ca in valtoarea evenimentelor am putut sa-mi dau mult mai bine seama si am o opinie clara, pentru ca dumneavoastra ati spus ca timpul va face dreptate, am o opinie clara asupra a ceea ce s-a intamplat, asupra a ceea ce s-a dorit sa se intample si s-a intamplat. Dar acum este o chestiune de maxima urgenta.

Astazi nu am stiut ca se vor intalni Camerele reunite ale Parlamentului. Eu am fost la Academia de Politie impreuna cu cei care am fost. A fost si domnul ministru al Apararii Nationale. Ma rog lui Dumnezeu ca sa se prinda in reportajul care se va da la televizune.

Ceea ce spun acum este foarte important, ca sa aflu ca reprezentantilor lor li s-a pus o serie de intrebari in Parlament, la care eu vreau sa raspund cat mai repede. Daca as fi fost acolo as fi raspuns pe loc.

Am inteles, mi s-a citit setul de intre-bari. Una dintre ele vorbeste chiar despre tradarea conducerii Ministerului de Interne in cursul acestor evenimente.

Dl Petre Roman

Nu te agita.

Dl Doru Ursu

Trebuie sa ma agit pentru ca, daca la aceasta intrebare eu nu am apucat sa dau raspuns, este foarte grav.

Dl Petre Roman

Aceasta intrebare nu trebuie sa apara pe post.

Dl Doru Ursu

Aceasta sedinta sa fie data pe post.

Dl Petre Roman

Noi trebuie sa spunem foarte clar ca suntem intr-o situatie in care suntem si sa cerem televiziunii ca atata timp cat nu se poate da un raspuns pe loc aceste intrebari sunt incitante si nu se pot da pe post; pana nu avem si raspunsul lor este si mincinos, si fals.

Am avut intalnirea cu colegii de la FSN si grupurile parlamentare, am spus tot ce v-am spus astazi aici si au inteles ca de fapt institutiile fundamentale ale statului au aparat democratia.

Este drept ca populatia poate sa se isterizeze "de tradare", cand oamenii acestia erau sa-si dea si viata, si vrem categoric sa cerem sa nu se dea pe post.

Din pacate, a fost acea defectiune nenorocita la Parlament, cand ei au intrat. Dar nu intrau, daca ar fi intervenit unitatea aceea.

Dl Doru Ursu

Ramane sa facem lumina si asupra acestei imprejurari.

Poate in comunicatul de astazi al se-dintei Guvernului sau poate ma duc la televiziune sa solicitat sa fiu primit, pentru ca trebuie sa previn un dezastru.

Dl Niculae Spiroiu

A anuntat ca la 18.00 se da integral la televiziune.

Dl Victor Stanculescu

Facem aceeasi greseala pe care a facut-o televiziunea cu doamna Cornea Doina, fiind pusa sa scuipe tot neamul romanesc.

Dl Petre Roman

Mai bine sa nu se dea deloc.

Dl Niculae Spiroiu

Greseala a facut-o seful de obiectiv, lt.-col. Stuparu, care a refuzat ajutoare la gen. Voinea, secretar de stat la mine, care i-a oferit ajutor. Am vorbit cu seful de stat major, gen. Carp.

Dl Petre Roman

Acest Stuparu este cel care i-a incitat pe parlamentari.

Ei il cunosteau si el stiindu-se in culpa a spus ca m-au lasat fara trupe.

Dl Niculae Spiroiu

I s-a oferit 850 de oameni.

600 de oameni de elita si 250 de parasutisti.

Dl Adrian Severin

Domnule ministru, s-au mai intamplat niste lucruri; acestea trebuie cercetate. Niste baieti din garda, poate si datorita starii de surescitare, reactiile sunt pasionate, cand i-a intrebat soldati, ce faceti, nu ne aparati, li s-a raspuns dar voi ce ati facut pentru noi.

Unii soldati si-au abandonat armele de frica si au plecat.

Dl Niculae Spiroiu

Este vorba de niste scuturi.

Dl Adrian Severin

Trebuie dat un raspuns la aceste intrebari.

Dl Doru Ursu

Tocmai, am de dat acest raspuns pentru ca altfel incepe o incitare.

Intre noi cineva a vrut sa se produca o ruptura, pentru ca la televiziune daca se actiona numai de catre una din parti era un dezastru.

A trebuit sa intervenim amandoi ca sa mai dea inca o data integral aceeasi chestiune.

Dl Petre Roman

Acum nu mai are mare importanta. Oricum, la 19.50 dl Ursu si dl Spiroiu sa mearga si ei la Televiziune si sa ia atitudine impotriva tuturor acestor lucruri, impotriva sticlelor incendiare, a pietrelor, a dinamitei, a topoarelor.

Dl Paul Jerbas

Si la urma as ruga totusi sa considerati intrarea minerilor ca o victorie a parlamentarilor. De ce? Pentru ca si bata s-a plecat in fata unei institutii alese democratic.

Dl Petre Roman

In realitate nu a prea fost asa.

Dl Paul Jerbas

Nu, dar pana la urma asa s-a soldat actiunea lor.

Dl Petre Roman

Pana la urma a fost o pozitie destul de buna, in special datorita lui Ioan Alexandru. El a salvat situatia.

Dl Constantin Fota

A venit cu crucea in mana...

Dl Petre Roman

Nu crucea, ci ceea ce a spus, pentru ca inainte Adunarea Deputatilor a stat sa asculte pe descreieratii aceia.

Dl Traian Basescu

Pe Cozma chiar l-au aplaudat furtunos, pe al doilea vorbitor nu l-au mai aplaudat. Acest om venit din fundurile pamantului.

Dl Adrian Severin

Din fundurile pamantului si care a venit si s-a asezat pe banca Guvernului in mod ostentativ.

Dl Traian Basescu

In fapt el se pare ca ar fi vrut sa negocieze la Presedintie - revenind pentru a doua oara la discutii - functia de prim-ministru.

Dl Petre Roman

As vrea sa terminam cu aceasta si sa mergem mai departe cu problemele noastre.

Dl Victor Babiuc

As vrea sa va spun numai cateva cuvinte, domnule prim-ministru. Mai intai ca ce ati spus dv.

si ce a spus dl Dijmarescu trebuie sa apara in comunicatul Guvernului, ca sa se poata sublinia clar in ce stadiu ne-au adus aceste miscari de trupe mineresti in Bucuresti si ca de fapt cererile lor au fost fara obiect, pentru ca tot ceea ce au cerut ei se rezolvase de catre Guvern pana la venirea lor la Bucuresti, ca sa se vada inutilitatea acestor grozavii care s-au petrecut zilele acestea in Bucuresti.

A doua chestiune, as dori si doresc sa se definitiveze ancheta in legatura cu accidentul facut de Cozma in urma cu 2-3 luni.

Dl Petre Roman

Aceasta trebuie sa o faca cine?

Dl Victor Babiuc

Politia si Procuratura.

A treia chestiune, ceea ce a cerut si dl Dijmarescu, sa se inceapa sa se declare ca Guvernul cere inceperea anchetei pentru faptele pe care le-au savarsit minerii.

Dl Petre Roman

Nu. Dar chiar vorbind despre acest comunicat, sa spunem ca da, responsabilitate legala exista si ca ea trebuie stabilita.

Dl Niculae Spiroiu

Nu trebuie sa se comunice acest lucru pentru ca acestia ar putea pleca din tara, si Cozma si altii.

Dl Victor Babiuc

Poate fi stopata plecarea lor daca sunt in ancheta.

Dl Petre Roman

Da, dar nu putem declansa o ancheta asa de repede. Asta cred ca nu are rost sa ne facem iluzii.

Dl Victor Babiuc

Cozma de altfel spunea ca are viza si poate sa plece imediat din tara.

Dl Petre Roman

Exact, are viza si pleaca imediat din tara.

Dl Victor Babiuc

Cat priveste comunicatul presedintelui cu dl Cozma, este cel putin jenant ca sa degenereze in eufemism, mai poate fi comunicat un punct, chiar primul punct, unde reconfirma demisia premierului Roman. Trebuia sa i se confirme acestui sef de banda si acest lucru, nu a fost suficient ca i-a spus cu o zi inainte, a doua zi a trebuit sa-i reconfirme in scris aceasta demisie a premierului Roman.

Dl Petre Roman

Eu v-as ruga sa trecem la lucruri mai concrete si curente, sa vedem ce ne preseaza mai tare si mai tare, si v-as ruga pe fiecare dintre dv. sa va spuneti cuvantul.

Dl. Victor Stanculescu

In primul rand, pregatisem rugamin-tea ca la nivelul dv. sau dl. Dijmanescu, sau prin reprezentantul oficial al C.E.E., dl. Zisu, sa tratam cu ei si sa obtinem pentru aceasta perioada grea, pentru aceasta iarna cand suntem in deficit mare de energie care se reflecta asupra populatiei si asupra industriei, o serie de cereri pe care urma sa le obtinem si putem sa le obtinem. Acest lucru la ora actuala este totusi sub un mare semn de intrebare.

Dl Petre Roman

Da, sub un mare semn de intrebare. Nici o incarcatura nu a plecat din Africa de Sud?

Dl Victor Stanculescu

A plecat, dar este prea putin.

Cel mai greu este insa la titei. La ora actuala nu avem decat cate 200 mii tone pe luna pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie cu plata la 90 de zile si sper acum cu plecarea mea luni la Teheran, sa obtin ceva in plus, care ar insemna inca un milion de tone peste ceea ce avem.

Dl Petre Roman

Aceasta trebuie sa o facem neaparat. In fond aceasta este ideea, ca desi sunt multe lucruri in pericol, noi ne straduim sa mentinem toate legaturile prin care sa facem cel putin aprovizionarea energetica.

Dl Victor Stanculescu

Am inteles ca si dl Dijmarescu pleaca.

Dl Eugen Dijmarescu

Nu s-a inteles. V-as ruga domnule prim-ministru sa considerati oportun sa nu plec din tara in aceste momente, mai ales in contextul in care era vorba de semnarea unei Conventii de credit cu Guvernul Romaniei. Mie la ora actuala nu imi este clar cine este Guvernul Romaniei, prin toate comunicatele date si care au fost accentuate in informatiile publice.

Dl Petre Roman

Este foarte clar care este Guvernul Romaniei, dar este la fel de clar ca acest Guvern nu mai este indreptatit sa semneze lucruri de anvergura, nu mai are mandatul de a angaja o responsabilitate guvernamentala pe termen lung.

Dl Eugen Dijmarescu

Eu nu pot sa semnez o Conventie care urma sa sprijine economia de piata, daca cursul evolutiei politice din Romania ne indreapta inapoi catre comunism.

Dl Petre Roman

Nu, dar sa nu ne facem iluzii. Presupunand ca te duci acolo, ce le spui lor? Le spui ca o sa fie bine?

Dl Eugen Dijmarescu

Nu pot sa le furnizez nici o garantie.

Dl Petre Roman

Ce poti sa spui. Stii ce Guvern va fi, s-a descoperit cine a instrumentat aceasta actiune, au fost pusi in afara legii sau macar in afara politicii cei care au instrumentat chestiunea aceasta? Aceasta este problema. De fapt, aceasta este toata chestiunea.

Cat timp nu stim cine a provocat, a condus, a instrumentat, nu putem sti daca oamenii acestia au iesit din sfera puterii politice sau mai sunt in sfera puterii politice si daca mai sunt, atunci e clar.

Pentru ca este evident ca instrumentarea initiala de lunga durata, profesionista, a fost pe tema "Jos Guvernul Roman", "Jos reforma", "Jos democratia", pana la un punct "Jos privatizarea", ce este aceea economie de piata, lasa ca romanii sa traiasca tot asa ca pe vremea lui Ceausescu. Aceasta a fost ideea.

Analiza mea este ca practic in momentul cand minerii au plecat din Petrosani, cei care au instrumentat actiunea si-au dat seama ca au pierdut complet din mana pro-cesul. De altfel, in cele din urma el a alunecat si a fost speculat de catre PNT-C.D. si Alianta Civica.

Dar, initial, este clar ce a fost, sloganurile cu care au venit de "Jos privatizarea, hai sa-i batem pe privatizati, sa spargem", aceasta a fost intentia lor. La Parlament, partidele politice mai au vreun dubiu?

Intr-adevar, cred ca dl Dijmarescu are dreptate. Se duce acolo si ce sa faca, in numele cui sa dea declaratii? Ceea ce nu este acelasi lucru cu deplasarea dlui Stanculescu, care are cu totul alta chestiune.

Dl Victor Stanculescu

Acolo sunt toti reprezentantii societatilor comerciale care semneaza documente, deci nu semneaza Guvernul, ci societatile comerciale.

Dl Petre Roman

Foarte bine, este alta treaba.

Alte probleme de urgenta?

Dl Neculae Spiroiu

Daca-mi permiteti sa spun si eu cate-va cuvinte. Chiar in cursul acestor evenimente, in cursul zilei de joi, eu am convocat pe atasatii militari ai SUA, Germaniei, Frantei si Angliei si asa cum v-am comunicat, si mi-ati aprobat un punct de vedere, i-am pus la curent cu ce se intampla exact, in ideea a ceea ce s-a spus acum, si aceasta a avut imediat un efect deosebit de pozitiv.

Si Londra, si Washingtonul, nu au mai reactionat ca anul trecut, au apreciat corect situatia, iar Malinovici si-a permis sa ne dea o sugestie. I-am comunicat domnului Melescanu si i-a spus ca ar fi bine ca si colegii dv. din Guvern sa convoace pe ambasadori si sa le spuna exact acelasi lucru. Daca nu s-a facut pana acum, este bine pentru tara sa se faca.

Dl Petre Roman

Cred ca daca nu sa-i convoace, pur si simplu sa aiba niste intalniri cu ei.

Dl Neculae Spiroiu

Eu acest lucru v-as sugera. Eu am facut-o si se pare ca este benefic si pentru armata, si pentru noi toti, pentru tara.

Dl Eugen Dijmares

As vrea sa mai rezolvam ceva.

Sa fie foarte limpede ca nu mai putem face unificarea cursurilor de schimb si ca de fapt trebuie sa dam inapoi prin inchiderea pietei interbancare, care nu mai poate fi sustinuta de lipsa de resurse si rezerve pe care o avem si ceea ce s-a obtinut ca imprumut pe termen scurt de la Banca Reglementelor Internationale in perspectiva aranjarii cu Comunitatea Europeana, trebuie retinut in seiful

Bancii Nationale pentru a fi restituit in termen, pe raspunderea Bancii Nationale a Romaniei, care a contractat acest imprumut.

Dl Petre Roman

Trebuie retinut ca o rezerva.

Dl Mugur Isarescu

Domnule prim-ministru, suma este blocata. Suma este data ca o punte pentru cand trebuia sa soseasca o alta suma. Nu mai este nici o garantie ca suma care trebuia sa soseasca in noiembrie va mai sosi.

Dl Petre Roman

Am inteles. Ea trebuie pastrata pentru ca atunci nu mai este confirmata, nu avem cu ce o plati. Este un lucru pe care iarasi trebuie sa-l afirmam, ca sa se stie.

Dl Eugen Dijmarescu

Se intra in incetare de plati.

Dl Mugur Isarescu

Atunci trebuie sa gandim nu numai faptul ca nu mai putem sa o utilizam. Ne gandim la a o pastra, pentru ca si in aceasta situatie platim o dobanda pentru ea.

Dl Petre Roman

Aceasta este o chestiune pe care totusi o mai discutam, nu este o chestiune de cateva zile.

Dl Adrian Severin

Din pacate, aceasta este una dintre cele mai bune parti ale reformei, deschiderea pietei interbancare, si pasul urmator care trebuia facut vinerea trecuta, era unificarea cursurilor, era ultimul pas si in acelasi timp o mare problema economica.

Dl Petre Roman

Ce sa mai discutam. Convertibilitatea, unificarea, acestea sunt lucruri care nu mai pot fi confirmate de acest Guvern. Acum este clar. In afara de faptul ca nu este nici realist de facut, in conditiile actuale. Acesta este un lucru evident.

Dl Petru Marculescu

Sper sa se realizeze ce spuneti dvs. domnule prim-ministru, in sensul ca poate mai avem sanse sa nu se blocheze in totalitate aceasta suma, avand in vedere numai si faptul ca la aceasta ora practic suntem descoperiti cu motorina - 90 mii tone care nu s-au livrat in cursul lunii septembrie, s-a livrat numai 43% din cantitatea de 159 mii tone.

Sa nu uitam ca ne aflam in plina campanie de recoltare a florii-soarelui, a sfeclei de zahar, de araturi si de insamantari de toamna, lucrari care sunt practic declansate destul de puternic, s-a intrat masiv in ele.

Dl Petre Roman

Pentru campania agricola, sa ne intelegem foarte bine, trebuie sa gasim resursele, nu se poate altfel. Adica avem totusi o raspundere, nu mergem aici ca sa rupem niste lucruri, ci dim-potriva.

Raspunderea fata de tara este mult mai importanta decat orice, asa incat in domeniul aprovizionarii cu energie si efectuarii lucrarilor agricole din toate punctele de vedere va trebui sa ramana ca obiectiv clar, sa le consideram afaceri curente pe care noi sa le gestionam, altfel vom fi condamnati pentru ca nu ne-am asumat aceasta raspundere.

Dl Petru Marculescu

Vreau sa va spun ca fata de banii care ne trebuie, si ne trebuiesc numai pentru acoperirea motorinei si pacurei pentru fabricile de zahar, la aceasta ora nu ni s-au promis decat 5 miliarde lei, fata de 125 miliarde, care sunt bani care ne-ar trebui la ora actuala.

Sunt credite pentru achitarea produselor agricole, pentru efectuarea lucrarilor, pentru functionarea fabricilor si asa mai departe, si din cele 5 miliarde lei nu am intrat in posesia nici unui leu.

Deci, fac abstractie de banii pe care trebuia sa-i primim pana acum. Este vorba si de blocajul acesta financiar, dar ceea ce mi se pare un lucru deosebit de grav este ca de exemplu in judetele Giurgiu si Timis existau cate 5 mii tone de motorina pe stoc din lipsa de bani efectiv, cu ce sa-si plateasca treaba, unitatile de mecanizare nu au putut sa ridice nici o singura tona.

Dl Petre Roman

Eu as vrea sa intelegem toti un lucru: ca tara poate sa inteleaga orice, mai putin faptul ca nu am facut acel lucru pe care puteam sa-l facem pentru a salva minimum, deci energia si agricultura.

Vreau sa consemnam aceasta hotarare a noastra si sa o spunem si public, ca una din cele mai importante comunicari de astazi, ca in acest sens noi continuam programul pe care l-am avut si il sus-tinem cu toate fortele si mijloacele de care dispunem, pentru a acoperi ceea ce inseamna aprovizionarea energetica si lucrarile agricole.

Dl Petru Marculescu

As mai vrea sa spun cateva lucruri. Am participat de curand la consfatuirea ministrilor agriculturii care a avut loc in Spania, in care Romania a fost anuntata oficial, si primita oficial, cu toate evenimentele care s-au petrecut la noi in tara.

Deci a fost primita ca tara cu statut de observator, singura tara din estul Europei care are acest statut, anuntata chiar de regele Juan Carlos I, si ca dupa cuvantul pe care l-am luat la incheierea acestei consfatuiri, am primit din partea Canadei si SUA asigurarile colaborarii in continuare pentru agricultura. Ei au spus ca sunt inca deschisi catre noi.

Dl Petre Roman

Sa dea Dumnezeu sa nu se schimbe nimic in chestiunea aceasta.

Dl Petre Marculescu

Se stia despre aceste evenimente, domnule prim-ministru, si chiar secretarul de stat pentru agricultura din SUA a promis oficial, in fata tuturor, si s-a angajat sa ne ajute in continuare.

Dl Petre Roman

Foarte bine, si acest lucru este foarte important.

Dl Petru Marculescu

Totodata, reprezentantul unei alte tari - nu o retin acum - ne-a anuntat ca printr-o banca se pun la dispozitie bani cash pentru o serie de produse din agricultura - am notat despre cine este vorba si o sa va informez - acestia doresc sa aiba relatii cu noi in continuare.

Dl Eugen Dijmarescu

Numai ca stiti, domnule Marculescu, ca informatiile noastre merg mai incet.

Dl Petru Marculescu

Eu va informez ce mi s-a spus.

Dl Petre Roman

Domnule Marculescu, dvs. in ce calitate erati acolo?

Dl Petru Marculescu

Am fost seful delegatiei.

Dl Petre Roman

Erati ministrul agriculturii, deci cu dvs. au discutat treaba aceasta, in aceasta calitate.

Dl Eugen Dijmarescu

Deci ca reprezentant al unui anumit Guvern, domnule Marculescu!

Dl Bogdan Marinescu

As vrea sa spun si eu cateva cuvinte, pe scurt, nu de alta dar as vrea sa se afle acum, nu peste doua saptamani, pentru ca am la mine situatia importurilor de medicamente, care la data de 18 septembrie au intrat in stoc la Regia Autonoma Unifarm.

Este bine de stiut ca au intrat medicamente, sunt 91 de pozitii in valoare de 18 milioane dolari si sunt pe drum inca o serie de medicamente in valoare de 3 milioane, deci un total de 20.900.000 dolari, care in aceste zile intra la Unifarm si vor merge catre spitale si populatie. Consider ca este bine sa se stie cand au intrat.

Dl Petre Roman

Este bine sa afirmam acest lucru, sa stie oamenii, sa-i linistim.

Dl Andrei Chirica

Domnule prim-ministru, 30 septembrie era termenul limita pentru renego-cierea unor preturi si tarife, lucru facut in multe cazuri. Eu nu cred ca este oportun acum sa dam drumul la noi tarife pana la 1 octombrie.

Dl Petre Roman

Nu cred ca este posibil.

Dl Andrei Chirica

Trebuie sa anuntam fiecare sectoarele noastre ca nu mai este posibil, ca negocierea ramane asa cum este.

Dl Petre Roman

Nu, nici un fel de renegocieri, nu pot fi facute de catre noi, aceasta este cert. Nu putem si nu este nici bine, pentru ca Guvernul care urmeaza poate ca isi face altfel socotelile, de ce sa ipotecam noi treaba aceasta. Cred ca toata lumea trebuie sa spuna asa. De altfel, am impre-sia ca este o extindere putin fortata, noi avem o delegare pentru taxe si impozite.

Dl Florian Bercea

Daca imi permiteti, mai intai as vrea sa subliniez ca ma asociez la aprecierile care au fost facute aici cu privire la derularea evenimentelor din ultimele zile din tara noastra, atat cele facute de catre domnul prim-ministru, cat si de catre dl ministru Dijmarescu si respectiv dl Severin.

In al doilea rand, vreau sa spun ca sa se stie, ca a aparut in aceste zile, pe 25 septembrie, hotararea prin care Guvernul a aprobat modificarea transelor de venit la impozitul pe salarii, deoarece legea obliga ca dupa fiecare indexare sa se intervina pentru a nu afecta efectul indexarii.

Si atunci, noi am dat drumul la calculatoarele noi care sa se aplice si daca cumva intervin anumite defectiuni pe circuit, ii rog pe toti cei de fata ca sa ia act de acest lucru, pentru a nu da nastere la discutii din partea salariatilor precum ca indexarea nu se simte in conditiile in care cineva ar calcula impozitele dupa vechiul calcul.

Dl Petre Roman

Indexarea este un angajament al acestui Guvern si trebuie sa si-l tina.

Dl Florian Bercea

Cu privire la cele spuse de dl ministru Marculescu, eu vreau sa subliniez urmatorul lucru. Trebuie sa inteleaga acest lucru o data pentru totdeauna ca alocarea banilor de la buget nu se poate face oricum, in permanenta apar probleme de aceasta natura.

Este cert ca este necesara o anumita documentatie care trebuie depusa, nu se pot acorda bani de la buget in orice conditii.

Dl Petre Roman

Ei nu au obiceiul sa faca documente.

Dl Petru Marculescu

Nu, daca imi permiteti, eu va pot face precizarea in ce se materializeaza aceasta suma. Este vorba de subventii neincasate de la 1 noiembrie 1990.

Dl Florian Bercea

Bine, dar aveti convingerea ca s-au depus documentele? Oamenii mei spun ca nu s-au depus documentele.

Dl Petre Roman

Bine, puneti-va de acord, pentru ca nu este treaba de sedinta de Guvern.

Dl Florian Bercea

Deci sa nu afirmam treaba aceasta ca bugetul nu da bani daca sunt depuse documentele.

In al doilea rand, as ruga sa se retina faptul ca recenta delegatie a Bancii Mondiale care a fost aici, legat de discutiile cu acel imprumut SALL, a plecat in conditiile stiute, si ca aceasta va afecta desigur acordarea acestui imprumut si ca ceea ce Japonia acceptase ca sa acorde acele 100 milioane dolari era legat de acest imprumut SALL, or daca acesta a cazut, inseamna ca, implicit, si acceptul Japoniei pe aceasta linie practic nu va putea fi materializat.

Dl Bogdan Marinescu

Singura precizare pe care vreau sa o fac este faptul ca Louis Fox, care a facut parte din ultima delegatie, mi-a comunicat neoficial ca imprumutul pentru sanatate intra in discutie pe 1 octombrie, cu sanse de reusita.

Dl Petre Roman

La sanatate, sigur, nu sunt probleme, este bine sa comunicam si acest lucru, pentru ca acestea sunt negociate de Ministerul Sanatatii si de buget.

Dl Victor Stanculescu

Ce rezulta de aici. Ca, de fapt, nu trebuie sa calculam pagubele strazii, ci trebuie sa calculam pagubele natiunii, cine ia in calcul numai pagubele strazii se insala amarnic.

Dl Petre Roman

Pagubele strazii nu reprezinta nici unul la un milion.

Dl Victor Stanculescu

Trebuie vazute efectele generale asupra economiei nationale in pragul iernii 1991/1992.

Dl Petre Roman

Este corect. Acestea sunt pagubele natiunii.

Dl Constantin Fota

As vrea sa spun si eu cateva cuvinte.

Simt si eu, in activitatea noastra, in special la comert exterior, un blocaj extern aproape total, fie pe termen scurt, fie pe termen mai lung. Cu cat orientarea viitorului Guvern va fi antireforma si o intoarcere spre comunism, cu atat aceasta tara va avea foarte mult de suferit si va ajunge asa cum spuneati dvs. aici, in cea mai perfecta izolare econo-mica internationala.

Suntem in contact permanent cu formatiunile noastre comerciale din exterior si incercam ca lucrurile care sunt in derulare curenta sa se desfasoare cat de cat acceptabil.

Am avut astazi discutii, inclusiv la Moscova, cu ambasadorii nostri, rugandu-i sa ia toate masurile ca livrarile care se fac din Uniunea Sovietica si care sunt esentiale, mai ales pentru aceasta toamna, sa continue, conditionat si de derularea din partea noastra a unor exporturi si sa speram ca vom putea sa tinem cat de cat sub control aceasta situatie.

Vreau sa mai spun o singura chestiune. Mie mi se pare ca tinand seama de acest blocaj, care a intervenit si care s-ar putea accentua in perioada urmatoare cu consecinte imprevizibile asupra starii economiei, treaba aceasta de consultare pentru formarea noului Guvern trebuie sa fie cat mai scurta cu putinta astfel ca noul Guvern sa-si intre in atributii.

Esential pentru noul Guvern mi se pare ca este sa pastreze orientarea spre reforma si chiar sa o accelereze, pentru ca, dupa parerea mea, poate si noi am gresit intr-un fel ca in unele cazuri nu am mers in cel mai rapid pas cu reforma si, in orice caz, sa se dezica de orice practici comuniste, pentru ca altfel va fi destul de greu pentru tara aceasta.

Dl Valeriu Pop

In primul rand, as vrea sa-mi exprim adeziunea fata de modul in care au fost apreciate evenimentele din ultimele zile si sa va exprim un gand de viitor, nu atat de trecut, si anume ca noi, cei care am facut parte din aceasta echipa, cei care de la inceput am zis ca suntem o echipa de sacrificiu, ca sa nu avem zadarnicia activitatii pe care am depus-o aici, sa nu se mai intample ce au spus

colegii, deci, dupa parerea mea, responsabilitatea acestui lucru va revine tot dumnea-voastra, domnule prim-ministru, si formatiunii politice pe care o conduceti.

In urmatoarea perioada, tot transferul acesta din domeniul economic se va muta in sfera politicului si depind de dvs. si de formatiunea dvs. politica modul in care veti juca acest joc politic si modul in care vom transforma aceste evenimente care s-au intamplat intr-un factor pozitiv fata de exterior.

Eu vreau sa va spun cu toata convingerea ca eram in Elvetia cand s-au derulat evenimentele impreuna cu dl Dan Popescu si am fost priviti cu foarte mare bunavointa si cu foarte mare incredere, ca o serie intreaga de pete negre care apasau asupra noastra, a Guvernului, asupra democratiei si a procesului democratic din Romania, dintr-o data s-au deschis, si-au dat seama ca nu Guvernul este cel care

impiedica procesul democratic in Romania, ca sunt alte forte si, dupa parerea mea, evenimentul a fost interpretat din punct de vedere politic asa cum ar trebui, si deci depinde de dvs. si de FSN ca aceasta interpretare sa o transformati din pierdere in castig.

In legatura cu problemele curente, am si eu o intrebare de pus. Nu stiu cum sa procedez, am angajat foarte multe vizite la nivel inalt in Romania si nu stiu daca eu sa le anulez sau sa le dau de inteles sa le anuleze ei.

Dl Petre Roman

Nu cred ca noi trebuie sa fim aceia care sa inchidem caile. Nu noi trebuie sa blocam, insa vizita de la ministru la ministru, puteti sa le sugerati sa mai astepte putin.

Dl Florian Bercea

Pe 10 octombrie trebuia sa vina Roland Dumas in Comisia mixta - nivel ministri de externe, in vizita oficiala.

Dl Petre Roman

Sa nu fie initiativa noastra de a bloca.

La urma-urmei, oamenii acestia care vin o sa se convinga singuri. Nu este vorba de noi. Cu noi ultimele dubii sunt disipate, chiar si in SUA.

Eu a trebuit sa anulez vizita la nivel de prim-ministru. Nu se putea. Cum sa ma duc eu la aeroport. Sa fac toate onorurile. Nici nu aveam in ce sediu sa-i aduc.

Dl Adrian Severin

Intr-adevar, din punct de vedere politic aceasta chestiune poate sa aduca un castig de credibilitate, in special pentru actualul guvern. Chiar daca si viitorul guvern ar putea beneficia din aceasta curatare politica.

Din punct de vedere politic, cine vine sa investeasca nu sunt guvernele tarilor straine, sunt oameni de afaceri. Ei vor sa stie ca atunci cand vin in Romania sa deschida un magazin nu vin minerii sa il cenzureze.

Ca sa dam sfaturi viitorului guvern, aici este una din problemele foarte mari.

Dl Petre Roman

Cel mai rau lucru este sa dai sfaturi.

Dl Valeriu Pescaru

Vreau sa exprim adeziunea la punctul de vedere al dumneavoastra si al colegilor nostri cu privire la aprecierea acestei mineriade si a efectelor dezastruoase din tara noastra in perspectiva.

Ca problema curenta, vreau sa semnalez ca in aceasta perioada incep sa apara elemente in procesul de aplicare a Legii fondului funciar.

Poate aici, avand in vedere sarcinile ce revin prefectilor in comisiile acestea, sa insistam in continuare.

Dl Petre Roman

De acord. Sa mentionam acest lucru si in comunicat. In legatura cu inche-ierea aplicarii Legii fondului funciar. De acord.

Dl Mugur Isarescu

Poate ca aceste cateva lucruri, care toate sunt grave, dar s-ar putea sa fie mai mult decat catastrofale pentru tara.

Este clar ca avem sentimentul lui Mesterul Manole.

Dl Victor Stanculescu

Nu noi avem aceasta imagine. Altii o au.

Dl Mugur Isarescu

Despre ce este vorba? Sunt semne clare de fuga de valuta. Fuga valutei din tara.

Dl Petre Roman

Este un fenomen foarte cunoscut la puci comunist.

Dl Mugur Isarescu

Este vorba si de disponibilitatile care sunt la agentii economici. Noi am evaluat cu bancile romanesti. Imi vine greu sa va spun ca dupa ce am facut acest efort, cand aveam o sansa, se adunase in jur de 800 de milioane dolari.

Dl Petre Roman

Deci am aflat. Este un lucru bun, care a servit mineriadei.

Dl Mugur Isarescu

Puteam sa facem o miscare, aveam cu ce.

Dl Petre Roman

Astazi pe toate posturile din lume aparea leul moneda convertibila si nu ne miram daca nu cumva declansarea a fost legata de aceasta chestiune?

Noi cred ca putem afirma urmatorul lucru: ca Guvernul era cu programul complet, cu pachetul complet privind convertibilitatea leului si data fiind situatia prezenta nu isi mai poate asuma aceasta raspundere, care urmeaza sa fie preluata de alt guvern.

Vroiam sa va informez, dar nu am avut timpul necesar, pentru ca noi aveam un fel de triunghi gandit, care ne-ar fi permis sa avem si un suport si sa dam o imagine in afara, care ar fi aparut pe toate posturile din lume, leul moneda convertibila, avand in vedere ca erau si efecte negative, si pozitive.

Dar, pe ansamblu, aceasta imagine era pozitiva. Acest pachet era complet, trebuia insa sa fie aplicat si prezentat Parlamentului, dar acest Guvern nu mai poate sa procedeze la aceasta masura, care depaseste competentele unor treburi curente.

Dl Mugur Isarescu

Trebuie o formulare inteligenta.

Dl Petre Roman

Aceasta care am spus-o. Daca ti se pare neinteligenta...

Dl Mugur Isarescu

Constat ca Banca Nationala nu are initiativa legislativa. Trebuie sa ma ajutati in aceasta treaba sau sa ma duc la Parlament?

Trebuie sa facem cum vom face.

Dl Petre Roman

Daca piata valutara este inchisa, este clar.

Dl Mugur Isarescu

In mod normal trebuie sa anuntam si blocarea conturilor. E o masura mult mai severa, ca sa o anunt.

Dl Petre Roman

Daca se produce hemoragia, ce faci?

Dl Mugur Isarescu

Am sa vorbesc cu bancile. Grosul este la bancile de stat.

Mai sunt 160 milioane la bancile straine din Bucuresti. Acolo este pericolul. Eu cred ca nu au interesul sa-si strice relatiile cu Banca Nationala. Este vorba despre altceva.

Stiti foarte bine ca un punct pe care vroiam sa-l valorific dupa convertibilitatea leului era schimbarea sau preluarea valutei de la agentii economici.

Ne tot intreaba daca noi putem sa aplicam acest Ordin 14 si daca putem sa cerem ca valuta sa fie cedata.

Dl Petre Roman

Daca exista o cat de mica aparenta incalcare a legii, nu se poate!

Dl Eugen Dijmarescu

Ordinul 14 il declar nul.

Dl Mugur Isarescu

Sa presupunem ca acest Guvern va mai fi in executie o saptamana, zece zile, va mai trebui sa facem niste importuri, pentru ca practic totul este blocat.

Dl Petre Roman

Examinati treaba aceasta cu domnul Dijmarescu. Cred ca nu avem o solutie acum, pe loc.

Dl Mugur Isarescu

O interventie la Parlament, ca sa schimbam cu cedarea.

Dl Petre Roman

Nu se poate, este exclus. Noi nu ne mai putem prezenta la Parlament.

Dl Victor Stanculescu

Puteti face o initiativa proprie, legislativa, in calitatea pe care o aveti.

Dl Paul Jerbas

Comisia financiara de la Senat sau Camera Deputatilor face propuneri si isi asuma responsabilitatea.

Dl Mugur Isarescu

Este singura bruma de speranta pentru tara.

Dl Eugen Dijmarescu

Aici nu este vorba numai de paguba in lei, in Bucuresti si in tara, pe care a facut-o excursia minerilor, ci despre faptul ca cineva va trebui la un moment dat sa dea socoteala de pagube, care se cifreaza la miliarde, si nu in lei, ci in dolari!

Dl Petre Roman

Sa calculam pagubele acelea, domnule Dijmarescu!

Toate etapele, care sunt fara indoiala foarte pozitive, si dam in faza de finalizare aceasta treaba cuantificata.

Acum, pentru ca acum ai aparatul in mana! Acum trebuie cuantificat!

Dl Bogdan Marinescu

Si pentru ca acum este usor de intrebat. Continuati sau nu si daca raspunsul este nu, poftim, s-a pierdut.

Dl Petre Roman

Este cert ca noi, cu prioritate zilele acestea, trebuie sa ne ocupam de cuantificare.

Dl Mugur Isarescu

Aici trebuie facuta aceasta miscare; practic, noi nu mai putem face nici un imprumut. Cu toata recolta pe care vrea sa o stranga domnul ministru de pe camp.

Dl Constantin Fota

Nici o banca nu mai crediteaza decat prin depozit prealabil. Bani depusi in avans.

Dl Petre Roman

Lumea bancara este de o sensibilitate extraordinara. Este groaznic de greu sa castigi increderea si foarte usor sa o pierzi.

Dl Constantin Fota

Se castigase si acum totul este la zero.

Dl Petre Roman

Apropo, de aceasta chestiune pe care a mentionat-o dl Ursu ca 17 parlamentari s-au dus si au spus.

In primul rand, ei au facut un lucru grav. Au spus ca ei reprezinta punctul de vedere al Camerei. Nu este adevarat, acesta nu poate fi reprezentat decat prin vot, dupa care presedintele Camerei prezinta o cerere semnata. Nu s-a in-tamplat nici una, nici alta. Este un fapt.

In al doilea rand, Guvernul este solidar integral si pe deplin cu actiunea celor doi ministri.

Va rog sa consemnam aceasta chestiune. Sunteti de acord? Da!

Dl Eugen Dijmarescu

Trebuie spus foarte clar ca curatirea in Bucuresti s-a datorat celor doua ministere: Ministerului de Interne si Ministerului Apararii Nationale.

Dl Petre Roman

Am spus si o mai spun.

Luni sa discutam daca sunt probleme curente, sa tinem legaturi normale si fiecare de acum are un punct de vedere.

Diseara sa aveti nu numai o reactie la intrebari, trebuie sa spuneti cu foarte mult calm ca va asumati raspunderea si sa dati detalii. Oamenii s-au luptat, au respins.

Dl Paul Jerbas

Vreau sa intocmesc dosarul cu continuitatea rezolvarii problemelor curente. Toate aceste probleme sa vina la mine.

Dl Victor Stanculescu

Continuam pana in ultima zi?

Dl Petre Roman

Am spus.

Va multumesc.

Sedinta s-a incheiat la ora 18.50

Secretar general al Guvernului,

Paul Jerbas