Banca Comerciala Romana (BCR) inaugureaza oficial marti, 4 octombrie a.c., prima universitate corporativa din Romania – UBCR – Universitatea BCR.

Universitatea BCR ofera angajatilor bancii conditii speciale de pregatire si de autodezvoltare, prin integrarea trainingului cu managementul cunoasterii si managementul schimbarii, in stransa legatura cu managementul si dezvoltarea carierei.

Aceasta noua abordare pune accent pe instruirea continua a angajatilor aliniind procesul de invatare cu viziunea si strategia companiei, cu un impact pozitiv direct asupra performantelor de afaceri ale bancii si ale clientilor sai, prin cresterea calitatii solutiilor oferite la problemele clientelei.

Universitatea BCR are menirea de a transforma invatarea individuala in cunoastere organizationala. UBCR va fi totodata un mijloc eficient de a facilita schimbarea, colaborarea si inovarea.

UBCR va furniza cadrul necesar pentru comunicarea intre salariati, comunicarea creatoare de cunoastere, prin impartasirea cunostintelor actuale, a celor mai bune practici realizate prin lucrul in echipe.

"Misiunea Universitatii BCR este aceea de a contribui la consolidarea Grupului BCR ca Organizatie Performanta bazata pe cunoastere, prin continua imbunatatire a procesului de invatare si perfectionare a celui mai important activ - oamenii.

Utilizarea termenului de universitate corporativa simbolizeaza dorinta de promovare a pregatirii interne prin adoptarea unui demers sistematic", a declarat Cosmina Coman, director executiv al Unitatii Managementul Cunoasterii.

Universitatea BCR imbina armonios programele desfasurate in salile de curs din cele 3 complexe de pregatire ale BCR cu invatamantul la distanta prin e-learning.

Rapiditatea de operare si flexibilitatea modelului de universitate corporativa va permite Grupului BCR sa isi pregateasca toate unitatile de business intr-o maniera personalizata si simultana.

"BCR a acordat intotdeauna o atentie deosebita dezvoltarii capitalului sau uman, cresterea resurselor umane fiind considerata o componenta esentiala a strategiei noastre, pregatirea continua a personalului avand intotdeauna o importanta deosebita", a precizat Cosmina Coman.

In cadrul Universitatii BCR va demara chiar astazi un "Executive Development Program", care va include un numar de 30 de cursanti selectati din randul celor mai tineri manageri din structura organizationala a BCR.

Acest program este realizat de HEC Montreal, care este una dintre cele mai renumite scoli de business din lume (in topul specializat al revistei americane Forbes este situata pe locul 20 in lume, iar in topul similar al revistei Business Week pe locul 10 in lume).

Acest program personalizat pe obiectivele strategice ale BCR, are structura unui program MBA si isi propune dezvoltarea leadership-ului si a unei viziuni globale ale BCR.

In paralel va continua, in noua abordare extinsa, programul de formare a potentialilor manageri, care cuprinde 80 de cursanti selectati in urma unor examene riguroase. Structura de invatamant cuprinde alte cateva programe de pregatire-formare, axate pe principalele directii de dezvoltare ale bancii (IT, back-office, creditare, contabilitate, relatia banca-client, etc.).

UBCR se adreseaza atat angajatilor cat si partenerilor, acestora din urma oferindu-li-se programe speciale de educare in scopul imbunatatirii cunoasterii reciproce si a relatiilor cu banca, BCR manifestandu-si si in acest mod responsabilitatea sociala asumata si recunoscuta.

Universitatea BCR va cunoaste mai multe etape de dezvoltare. In prima faza isi va concentra atentia pe pregatirea angajatilor BCR, urmand ca in scurt timp sa isi extinda activitatea la nivelul angajatilor intregului Grup BCR.

In a doua faza de dezvoltare, UBCR va initia, in plus, programe de pregatire pentru clientii si partenerii de afaceri ai Grupului BCR. Maturitatea deplina va fi atinsa atunci cand, beneficiind de experienta si reputatia acumulata, vor putea fi oferite programe de invatare publicului larg.

Nu in ultimul rand, Universitatea BCR isi propune incheierea unor parteneriate si aliante strategice cu universitati publice prestigioase, atat din tara cat si de peste hotare. Prin astfel de parteneriate BCR urmareste cresterea continua a capitalului de cunoastere disponibil, aplicarea celor mai bune practici la nivel international.