2 euro pentru un pachet de tigari. Este pretul pe care l-ar putea plati fumatorii in 2006.

Estimarea a fost facuta de ministrul Finantelor Publice, care doreste fie prin introducerea unei taxe suplimentare, fie prin majorarea accizelor, sa impuste doi iepuri dintr-o data: sa reduca consumul de tutun dar si evaziunea fiscala.

Sebastian Vladescu a declarat razboi evaziunii fiscale si a anuntat ca pentru afaceristii necinstiti Codul Fiscal va fi modificat de cate ori va fi nevoie, tocmai pentru a-i bulversa pe evazionisti. Si cum evaziunea din domeniul alcoolului si tutunului este foarte mare, aici se pregatesc biruri cat mai mari.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice ''Tot ce va pot spune este ca, da, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalarae a graficului in privinta crestrerii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi numita taxa pe viciu.''

Vladescu a declarat ca aceasta idee nu-i apartine, ci ca a pornit de la presedintele Traian Basescu. Despre taxa de viciu, insa, ministrul de stat, Gheorghe Pogea sustinea, in urma cu cateva zile, ca NU este o prioritate pentru Guvern. Totusi, se pare ca Finantele au inceput deja sa faca socotelile.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice ''Dupa parerea mea, daca am putea controla contrabanda, anul viitor un pachet de tigari ar trebui sa coste de la 2 euro.'' Vladescu sustine, in continuare, deci valoarea de referinta impusa pentru pretul tigarilor.

Aceasta propunere este, insa, considerata impotriva legilor concurentiale.

Ministrul de Finante spera, totusi, sa convinga Consiliul Concurentei ca nu este asa. Vladescu a mai precizat ca prin propunerile de modificare a Codului Fiscal suplimentul se va ridica la 0,1 la suta din PIB.