Transporturile din Franta au fost paralizate in urma unei greve generale declansate de sindicate. Sprijinite de partidele de stanga, acestea s-au mobilizat pentru o zi de greva care a perturbat serios orice activitate si a fost si un botez al focului pentru guvern.

Muncitorii sunt nemultumiti din cauza ratei mari a somajului, de scaderea puterii de cumparare si introducerea unui nou tip de contract care faciliteaza angajarea, dar si concedierea. Au fost anulate mai multe zboruri pe aeroporturile Orly si Roissy- Chrales-de-Gaulle.

Transportul in comun din Paris, dar si din marile aglomerari urbane franceze, mai ales la Rennes, Rouen, Nantes, Marsilia si Lyon, a fost si el partial paralizat de greva.

Pe calea ferata, circulatia a fost redusa. De pe tarabe au lipsit cotidienele nationale, intre care "Le Figaro" si "Liberation". Scolile primare au fost private de prezenta a cel putin jumatate din elevi.

Miscarea de protest intervine in contextul in care guvernul Villepin este angajat de doua saptamani intr-un conflict social dur in jurul privatizarii contestate a Societatii Nationale Corsica-Mediterana.